Dogovor za Mostar ne ovisi samo o HDZ-u i SDA

nelegalna gradnja, Mostar, ilegalnost, Mostar, SDA BIH, HDZ

Krišto i Genjac, koji su i članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, vjeruju da je moguć dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru kako bi se lokalni izbori održali i u ovom gradu nakon osam godina. I Krišto i Genjac iznijeli su stavove svojih stranaka od kojih se ne odstupa, pa nije jasno na čemu temelje optimizam.

Razgovarati

Krišto je novinarima kazala da je Hrvatski narodni sabor razmatrao prijedloge za provođenje odluke Ustavnog suda za Mostar i podržao rješenje koje nudi Gradski odbor HDZ-a Mostara.
"To je prijedlog jedne stranke, ali o njemu treba razgovarati sa svima koji čine parlamentarnu većinu da bi on prošao i da bi bila provedena odluka Ustavnog suda", rekla je Krišto novinarima.
Po njenim riječima, na neki način, nema međusobnog uvažavanja, odnosno "konkretnih dogovora o tome što je to zapravo presuda i na koji način je treba implementirati, kako bi se izbori u gradu Mostaru održali u ovoj godini".
Istaknula je da će HDZ BiH težiti i činiti sve da se izbori u Mostaru ove godine održe kad i svi drugi lokalni izbori, navodeći da to ne ovisi ni od nje pojedinačno, niti od političkih predstavnika HDZ-a, niti jedne političke opcije.
HDZ je za jedinstven grad, ponudili su pet izbornih jedinica te povećanje maksimalnih nacionalnih kvota u Gradskom vijeću što bi im omogućilo dominaciju.
U prijedlogu se navodi i da se u Gradsko vijeće bira 35 vijećnika koje neposredno biraju birači s teritorije cijelog grada Mostara. HDZ predlaže da nijedan od konstitutivnih naroda ni iz grupe "ostalih" ne mogu imati više od 17 predstavnika u Gradskom vijeću, te da najmanje tri člana svakog naroda ili "ostalih" mora biti zastupljen u Vijeću.

Nema podjela

Genjac smatra da je dogovor za Mostar uz kompromis i konsenzus moguć prije raspisivanja lokalnih izbora u svibnju. On je odbacio tvrdnje predstavnika HDZ-a da SDA zagovara podjelu Mostara.
"Rješenje ili rješenja koje smo predlagali uvijek sadrže jedinstveno područje grada Mostara, jedinstven grad, gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, jedinstveni proračun, financije, poreze, urbanizam i tako dalje", rekao je Genjac novinarima nakon sjednice Interresorne radne grupe.
U SDA-u predlažu podjelu grada na dvije općine Stari grad i Novi grad. Stari grad bi bio bošnjački i obuhvatao nekadašnje općine Stari grad, Sjever i Jugoistok, dok bi Novi grad bio hrvatski i to na područjima nekadašnjih općina Jugozapad, Zapad i Jug. Praktički bi to bila podjela po nekadašnjoj ratnoj liniji razdvajanja.

Treće rješenje

SDP i DF predložili su rješenje za Mostar koje je bazirano na tri principa- jedinstven Mostar, tri multietničke izborne jedinice koje prelaze Neretvu i institucionalna zaštita svih naroda koji žive u Mostaru. Predloženo je i uvođenje funkcije dogradonačelnika, te zadržane minimalne i maksimalne kvote u Gradskom vijeću. Iz SDA su odmah odbacili ovaj prijedlog, a iz HDZ-a ga nikad nisu službeno komentirali. Neke neslužbene informacije iz HDZ-a govore kako prijedlog SDP-a i DF-a nije ocijenjen kao loš i neprihvatljiv.
Kako sada stvari stoje, nijedno rješenje nema podršku, a da bi se došlo do rješenja i da bi se ono provelo kroz zakonsku proceduru ostalo je manje od dva mjeseca, jer se izbori raspisuju 1. svibnja.

Dnevni list