Do kada će sportska dvorana biti na čekanju?

Točan datum kada je naš gradonačelnik proglasio  početak nove faze gradnje  bio je 02.09.2009. Uz gradonačelnika taj dan su se pred kamerama i objetivima mnogobrojnih novinara slavodobitno smiješili i ljudi iz Sportskog saveza grada Mostara.

Taj dan valjda u smislu mazanja nečijih očiju bilo je živo na gradilištu, i izgledalo je da će grad Mostar konačno ubrzo dobiti sportsku dvoranu. Kamioni, bageri, kran dizalice bile su taj dan u funkciji kao nikada do tada. Gradilište otvoreno osamdesetih godina prošlog stoljeća, taj dan je i sličilo na gradilište.

Toga dana mostarska stara bolnica bila je prvi susjed sportskoj dvorani. Dva mjeseca poslije, točnije koncem studenog počelo je rušenje te stare bolnice i pripremni radovi za izgradnju najvećeg tržnog centra u Hercegovini.

Prostor je 2010 izgledao kao veliko gradilište, slično onima koje možemo pogledati na Discovery Channel, a mnogobrojni mostarci su sa nestrpljenjem obilazili mjesto gradnje iščekujući kada će iz zemlje iznići te dvije monumentalne građevine.

Danas je 14. ožujak ljeta gospodnjeg 2011. Novi tržni centar je počeo nicati iz zemlje, a vrijedni radnici koji danonoćno rade na njemu poštivaju sve rokove izgradnje. I dok tržni centar polako poprima svoje konture, prvi susjed centra, sportska dvorana još je u podrumu ili kako se u ovo krizno doba voli reći na čekanju.

Ovih dana čuju se priče da će sportska dvorana  ostati u podrumu, jer gospoda Bošnjaci u Gradskom vijeću Mostara planiraju onemogućiti sredstva za njenu daljnju izgradnju. Za one koji su malo više upućeni u slučaj to i nije neka novost, jer opstrukcije sa iste strane traju već godinama.

Do kada će se građanima Mostara mazati oči ponovnim otvaranjima radova na dvorani i do kada će se ova stvar gurati pod tepih radi mira u kući (gradu) ostaje nam da vidimo. Dvorana je na čekanju, a sa obzirom da čeka već tridesetak godina brzo bi mogla i u mirovinu, bar onu prijevremenu. Kada će kočničari izgradnje u mirovinu još nije poznato. Do konačnih odgovora sportaši Mostara će igrati svoje utakmice u neuvjetnoj dvorani na Bijelom Brijegu, a svi relevantni čimbenici će po starom dobrom običaju šutjeti.

Javna je tajna da su sredstva za izgradnju dvorane osamdesetih godina prošlog stoljeća otišla da se pokriju troškovi Olimpijade u Sarajevu, gdje će završiti planirana sredstva iz ovog stoljeća još nije poznato. Možda nam odgovore da sjednica Gradskog vijeća Mostara na čijem dnevnom redu bi se trebao naći proračun Mostara za 2011. godinu.

hercegovina.info