Djelatnici KB-a Mostar ostaju 'kratkih rukava' ?

KBC Mostar - Bolnica snijeg 2012

Naime, Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku kojom se kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva iz 2000., na osnovi kojega su djelatnici i tužili svog poslodavca, proglašava nevažećim te samim tim i tužbe padaju u vodu.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

KB-u Mostar, koji je u zadnje vrijeme u teškoj financijskoj situaciji, nad glavom je 'visjelo' i 30 milijuna maraka, koliko bi morali isplatiti radnicima da je ugovor proglašen valjanim.

Ugovor iz 2000. ilegalan

Odvjetnik Davor Šilić, koji zastupa bolnicu u ovim predmetima, kazao je kako ugovor iz 2000. godine, na osnovi kojeg se većina presuda od prije dvije godine i zasnivala, proglašen neustavnim.

- Kolektivni ugovor iz 2000. godine zaključen od federalne Vlade i Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH nije zaključen u skladu sa zakonom, budući da Vlada HNŽ-a nije dala suglasnost na ovaj ugovor i samim tim on je ilegalan, kazao je Šilić.
Šilić je pojasnio kako se ove tužbe sad presuđuju po kolektivnom ugovoru iz 2007. koji je legalan i koji je odobrila i Vlada HNŽ-a. Isti je pravovaljan i KB Mostar prema njemu isplaćuje plaće.

- Ali tu se radi o puno manjim iznosima, po ugovoru iz 2000. razlike koje su radnici tražili bile su ogromne. Iznosi koji su se tražili bili su oko 20-30 tisuća maraka po radniku, a za liječnike i više. Pozitivna stvar je da su sad u pitanju puno manji iznosi, no mi se borimo i protiv tih presuda jer smatramo da su se plaće isplaćivale sukladno tom ugovoru i da nema osnova za tužbu, iako djelatnici misle suprotno. Sad se radi o iznosima od oko 3 do 5 tisuća maraka što je, s obzirom na financijsko stanje KB-a Mostar, i dalje pogubno, kazao je Šilić.

Istaknuo je kako je ova odluka Ustavnog suda Federacije BiH, koja je pravosnažna, olakšavajuća za mostarsku bolnicu, ali problem s tužbama i dalje ostaje.
Djelatnici KB-a Mostar, uvidjevši kako tužbe neće tako lako proći na sudu, a da ustrajanjem u tužbi ugrožavaju sebi i svojim kolegama zarađenu plaću, u zadnje vrijeme samovoljno su odustajali od istih. Tako je oko 100 radnika, iz ovih ili onih razloga, odustalo od tužbe. Detalji oko tužbi nisu poznati Nezavisnom strukovnom sindikatu djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a budući da su iste podizane individualno, neovisno o Sindikatu.

Prijetilo zatvaranje bolnice

Ravnateljstvo KB-a Mostar u više navrata je naglašavalo kako, ako tužbe dođu na naplatu, da će KB Mostar moći staviti ključ u bravu i da će oko 1500 djelatnika zaposlenih u ovoj ustanovi završiti na ulici.
Odvjetnik Šilić je kazao kako je KB Mostar, nakon što je stigla presuda Ustavnog suda Federacije BiH, na sve ranije pravomoćne presude Županijskog suda u Mostaru koje su došle na isplatu uložili žalbu.

- Na svako rješenje smo prigovorili i naznačili presudu Ustavnog suda Federacije BiH i sad je sve pred Županijskim sudom, kazao je Šilić.
Podsjetimo kako su djelatnici KB-a Mostar tužili ovu medicinsku ustanovu radi isplate razlike plaća i naknada po osnovi rada u vremenskom razdoblju od 7. listopada 2000. do 31. prosinca 2003. godine. Djelatnici navedenim tužbama traže razliku između isplaćenih plaće i onih plaća koje su utvrđene kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva iz 2000. te godine. Odmah se postavilo pitanje ustavnosti ovog kolektivnog ugovora, budući da je isti zaključen između federalne Vlade i Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH, tvrde u KB-u Mostar, federalna Vlada nije imala punomoć za pregovaranje, zaključivanje i potpisivanje navedenog kolektivnog ugovora od Hercegovačko-neretvanske županije, niti je HNŽ naknadno pristupio navedenom ugovoru.

Također, ni Neovisni strukovni sindikat nije imao punomoć svih svojih sindikalnih podružnica što je također bitno, imajući u vidu da sve sindikalne podružnice s teritorija Federacije nisu istovremeno i članice navedenog Neovisnog sindikata. S obzirom da je oblast zdravstva i socijalne politike (radni odnosi) u zajedničkoj nadležnosti federalne vlasti i županija ova aktivnost trebala je biti obavljena zajednički i koordinirano, što je u ovom slučaju izostalo jer nije bilo dogovora između Vlade Federacije i HNŽ-a.

Tužene i bolnice u Zenici i Bihaću

KB Mostar nije jedina bolnica u Federaciji BIH koju su djelatnici na osnovi spornog ugovora tužili.

- Ustavni Sud FBiH nije presudio samo u ovom slučaju, nego je ista odluka donesena i u Zeničko-dobojskoj županiji. Koliko mi je poznato, na osnovi ovog ugovora tužene su i bolnice u Zenici i Bihaću, kazao je Šilić.