Direktor Bradvica najavio: Aluminij završava godinu u plusu

Aluminij Mostar, Ivo Bradvica
- Poseban je osjećaj ponosa što ova vijest stiže u ovim strahovito teškim okolnostima, kada nam je cijena metala najniža u posljednjih 15 godina, kada nam je cijena struje vrtoglavih 48 €/MWh, a cijene ulaznih sirovina ne prestaju rasti. Znatno nam je pomoglo to što smo prvih šest mjeseci 2011. završili s dobiti od otprilike 4,5 milijuna maraka te što smo proveli drastične mjere štednje. Želim stoga iskreno pohvaliti sve naše djelatnike koji godinama proizvode najkvalitetniji i najčišći aluminij na svijetu i to u najvišem mogućem kapacitetu ove tvornice, ali moram odmah kazati u 2012. ne očekujem neki poseban boljitak niti će ga biti. Dapače, sljedeća će godina, prema svim predviđanjima, biti teža i gora od ove i, najvjerojatnije, tjerat će nas i na neke nezahvalne mjere, ali ova nam pobjeda daje onu nužnu snagu za nastavak grčevite borbe, jer sačuvani su i Aluminij i sva naša djelatna mjesta - kazao je direktor Bradvica, istaknuvši kako je ostvario obećanje koje je dao u prosincu prošle godine, ali kako se za sljedeću ne bi usudio davati takove prognoze.

Upoznao je novinare s činjenicom da je Aluminij u protekloj godini pokrio gubitak od 13,5 milijuna KM iz prošle godine, isplatio na vrijeme sve plaće s ukupnim dodatcima, izmirio sve račune, sveo na neznatnu razinu izvanjske dugove, čak i krenuo u projekte ulaganja.

- No, kako sada stvari stoje, niti jedna tvrtka u našemu okružju, pa rijetko koja i u Europi, napose u metalnoj industriji, ne će moći poslovati pozitivno na kraju 2012. godine. Iz dana u dan čujemo za bankrote, rasprodaju imovine, otkaze, gašenje onih tvornica aluminija koje plaćaju struju po 12 do 18 €/MWh. S našom cijenom struje moram biti realist te sam danas, teška srca, izvijestio naše otkupljivače aluminija u BiH kako u 2012. moraju računati na teže, nepovoljnije uvjete otkupa našega aluminija, jer i mi za idući godinu planiramo gubitak i ne možemo sami nositi teret nepovoljnoga tržišta. Stanje je takovo da bi povišenje cijene struje od samo jednoga eura po MWh moglo značiti naš kolaps, a premda je Vlada FBiH 90-postotnim vlasnikom Elektroprivrede HZ HB i ima značajan udio u strukturi kapitala Aluminija i premda uporno tvrde kako prepoznaju strateško značenje Aluminija kao tvornicu koja osigurava 900 djelatnih mjesta i nosi državni izvoz, ipak čujemo o najavama poskupljenja cijene električne energije. Zato smo i mi primorani promijeniti svoj načini poslovanja s domaćim partnerima i postavljati cijene naših proizvoda sukladno tržišnoj cijeni metala, s objektivno uračunatim našim troškovima ulaznih sirovina, u prvomu redu struje. Poremećaje će morati svi pretrpjeti, ako Vlada ne pokaže dobru volju i razumijevanje jer su dogovori uvijek mogući, a tu mislim na ekonomske formule, vezivanje cijene struje za cijenu metala... - dometnuo je Bradvica.

Inače, tijekom 2011. godine Aluminij je ostvario ukupnu planiranu proizvodnju od 160 tisuća tona, od čega nešto manje od 130 tisuća primarnoga aluminija, i 30 tisuća dorađenog krutog materijala, koliko je u planu i za 2012. godinu. Sutra dovršavamo i bitan projekt plinofikacije u Ljevaonici, dovršena je projektna dokumentacija za revitalizaciju 220 kV visokonaponskog postrojenja, riješena je problematika silosa u Luci Ploče, i niz drugih strateških projekata, a neumorno se radi i na iznalaženju rješenja gorućega pitanja stabilnoga, vlastitog izvora energije odnosno izgradnju Aluminijeve energane.

aluminij.ba