DIJABETES Povećan broj oboljelih u HNŽ-u, među njima i 90 djece

Dijabetes
Ilustracija/Hercegovina.info

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji ima oko 11 500 dijabetičara od kojih je 3500 inzulin ovisnih osoba. Oko 90 djece ima dijabetes od čega imamo nekoliko djece sa specifičnim oblikom dijabetesa pa i TIP2 dijabetesom.

U praksi osoba ima dijabetes 7 godina prije nego dobije dijagnozu dijabetes melitus.

Sve osobe sa dijabetesom da bi kontrolirali svoju bolest moraju redovno provjeravati stanje glukoze u krvi (GUK) kako bi „stanje“ držali pod kontrolom.

Dijabetes

Inzulin ovisne osobe (TIP1) oko 2 do 3 puta češće moraju provjeravati stanje glukoze u krvi kako bi imali kontrolu nad dijabetesom te na taj način spriječili nastanak komplikacija koje donosi dijabetes.

Neke od komplikacija su:
• rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila
• stopala mogu biti podložna ozljedama i infekcijama
• očne komplikacije povezane s dijabetesom
• bolest bubrega
• dijabetička neuropatija- bolest koja utječe na periferne živce
• bolesti srca i krvnih žila
• visoki krvni tlak
• bolest koronarnih arterija
• bolest moždanih arterija
• srčani udar

Prava dijabetičara po listama ortopetskih pomagala u Bosni i Hercegovini za ovu bolest je nedostatna pa u ponekim djelovima čak i „smješno“ mala.

Ako znamo da lječenje svih navedenih komplikacija košta mnogostruko više onda je jednostavnom matematikom izračunati da je prevencija (dovoljan broj trakica za mjerenje šečera ili kontinuirano mjerenje glukoze u krvi) jeftinija i jednostavnija opcija koju bi trebali odobriti svi zavodi zdravstvenog osiguranja.

Mlade osobe sa dijabetesom imaju pravo na 360 trakica za tri mjeseca što je dovoljno za 4 mjerenja glukoze u krvi na dan, što je apsolutno nedovoljno. Npr prava dijece sa dijabetesom u Republici Hrvatskoj je skoro 2000 trakica godišnje a od nedavno i kontinuirano mjerenje glukoze u krvi.

U Bosni i Hercegovini dijeca sa dijabetesom nekim čudom nakon 18 godine se izlječe od dijabetesa (ne moguće je izlječiti dijabetes to je autoimuna bolest) jer gube sva prava koja su imali do sada.
Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na listi ortopedskih pomagala za dijabetičare ima sljedeće:

Trakice za određivanje šećera u krvi za dijabetičare, i to za:
• djecu,
• učenike i redovite studente od 18 do 26 g.
• žene u vrijeme trudnoće,
• neuposlene osobe koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje i članove obitelji neuposlenih,

Indikacije:
• Odobravaju se osiguranim osobama dijabetičarima, pod uvjetom da isto pravo ne ostvaruju preko Federalnog Fonda solidarnosti.
• Pomagalo propisuje: internist, pedijatar (endokrinolog) i dijabetolog

Šta je sa ljudima koji nespadaju u ove skupine i imaju dijebetes? Imamo dijabetičare sa stažom od 27 godina, imamo dijabetičare doktore, imamo dijabetičare političare, imamo visokoobrazovane dijabetičare na vodećim pozicijama u javnim tvrtkama ali imamo i dijabetičare sa down sindromom za koje se nakon 18 godine nažalost naš sustav više neće brinuti, imamo dijabetičare koji od svoje plaće/penzije sebi ne mogu kupiti dovoljan broj trakica za mjerenje glukoze u krvi.

Trenutno Udruga dijabetičara u HNŽ/K Insula radi akciju, promociju i osvještavanje građana o dijabetesu i komplikacijama dijabetesa, kroz javnu kampanju i informativne brošure. Naša je dužnost upozoriti javnost na ovu bolest i sve neželjene posljedice koje nekontrolirani i zanemareni dijabetes može donijeti.

Također molimo sve dijabetičare da se uključe i svatko na svoj način doprinese poboljšanju prava za sve dijabetičare i u našoj županiji i u Bosni i Hercegovini, Svatko od vas na svoj skroman način može doprinjeti radu Udruge.

Molimo i vlast te sve političare, ZZO HNŽ te doktore i medicinsko osoblje da preokrenemo stanje u dijabetesu te napokon napravimo veliki iskorak za prava svih dijabetičara.

Želimo pozvati nadležne da rade na povećavanju prava oboljelih jer je dijabetes najraširenija bolest sa trendom stalnog rasta, od koje u prosjeku oboljeva svaka jedanaesta osoba.

Prevencija je svakako pravi izbor, stoji u priopćenju Udruge dijabetičara u HNŽ/K „INSULA“.