Desetorica franjevačkih novaka obuklo habit u Mostaru

franjevci, misa, Mostar
...novaka naše Provincije i tako započeli godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Dva kandidata došla su u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom:

Fra Tomislav Crnogorac (r. 02. svibnja1995.) iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Posušju,

Fra Andrija Majić (r. 26. prosinca 1994.) iz župe Sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima.
A osmorica su u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru:

Fra Marko Bandić (r. 29. rujna 1990.) iz župe Sv. Ivana Krstitelja u Ružićima,

Fra Franjo Čuljak (r. 08. veljače 1995.) iz župe Presv. Srca Isusova u Šipovači -Vojnići,

Fra Džoni Dragić (r. 20. veljače 1990.) iz župe Sv. Mateja Apostola u Mostaru,

Fra Petar Jukić (r. 31. prosinca 1996.) iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Posušju,

Fra Romario Marijanović (16. srpnja 1994.) iz župe Sv. Petra i Pavla u Mostaru,

Fra Ivan Nikolić (r. 19. kolovoza 1993.) iz župe Sv. Jakova Apostola u Međugorju,

Fra Ivan Pehar (r. 25. rujna 1994.) iz župe Sv. Franje Asiškoga u Čapljini,

Fra Antonio Primorac (r. 02. kolovoza 1993.) iz župe Sv. Ante Padovanskog na Humcu.
Sv. Misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s gvardijanom fra Ikom Skokom, župnikom fra Josipom Vlašićem, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još s oko četerdesetak svećenika. Pred homiliju na prozivku kandidati su odgovorili njihovim „Evo me!". Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Provincijal je blagoslovio i predao habite novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijan, meštar postulanta, župnici rodnih župa kao i još neki fratri. Potom su sva braća čestitala novim fratrima, što je izazvalo mnoge suze radosnice ne samo kod rodbine nego i kod ostaloga Božjega puka.
Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je gvardijan fra Iko Skoko, naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. Bog nas je obdario desetoricom mladića na čemu mu od srca zahvaljujemo. Ista zahvala je upućena roditeljima i svima onima koji mole za duhovna zvanja.

I provincijal fra Miljenko se pridružio i biranim riječima zahvalio Bogu, roditeljima, odgojiteljima kako u Visokom tako i u Mostaru, kao i svima onima koji su doprinijeli da su ova desetorica mladića obukla franjevački habit. Na sv. Misi pjevao je veliki župni zbor „Sv. Cecilija" pod ravnanje s. Slavice Filipović, a na orguljama je bio mladi gospodin Drago Soldo. Liturgijskom asistencijom, u kojoj su sudjelovali naši bogoslovi, ravnao je fra Branimir Novokmet.

Poslije sv. Mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom fra Slavkom krenuli put Humca u novicijat. Neka im Bog blagoslovi svaki korak u redovničkom životu!

Preuzeto: www.franjevci.info