'Derviš i smrt' za Noć teatra u Narodnom pozorištu Mostar

derviš i smrt

Narodno pozorište Mostar ovim povodom će u subotu, 17.11. u jutarnjim satima organizirati edukativni program, a u 20 sati na Velikoj sceni će biti izvedena predstava ''Derviš i smrt'', predstava koja redovno izaziva veliki interes publike.

Pozivamo publiku da se pridruži pozorištu i umjetnicima u obilježavanju ovog datuma. Ulaz na predstavu je slobodan, a nakon izvedbe publika se poziva na razgovor o predstavi. Predstavu ''Derviš i smrt'' po tekstu Meše Selimovića režirao je Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso. Prema redatelju, Meša Selimović je "gradeći glavni lik u romanu 'Derviš i smrt', čitatelju dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu.

Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt..." Istog dana (u subotu, 17.11.) u jutarnjim satima Narodno pozorište Mostar za učenike srednjih škola organizuje „Dan otvorenih vrata": edukativno - zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do realizacije, želeći im na ovaj način približiti teatarsku umjetnost i raditi na njenoj popularizaciji među mladima.

U okviru ovog programa učenici će imati priliku upoznati se sa nekim od najznačajnijih predstava i umjetnika koji su ostavili trag u radu Narodnog pozorišta Mostar. Također, moći će se upoznati s radom iza scene, kao i svim segmentima ovog pozorišta.

ULAZNICE

Ulaz na predstavu ''Derviš i smrt'' je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 i od 18 do 20 sati.