Denis Lasić: Imena pripravnika bit će poznata do srijede

Denis Lasić
Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić tvrdi da se odabir kandidata za pripravnički rad u Vladi HNŽ-a konačno privodi kraju, iako je bio zahtjevan zbog velikog broja kandidata.

Imena poznata do srijede

- Rang lista kandidata bit će poznata do srijede i objavljena na službenim stranicama Vlade HNŽ-a, ustvrdio je Lasić. Time će biti okončana agonija za 800 kandidata koji su prilikom predstavljanja dali sve od sebe da budu izabrani i čekali priliku za rad u državnoj službi.

Proces odabira kandidata za pripravnički rad, kako je objasnio Lasić, bio je zahtjevan posao jer je od njih 800 koji su bili na razgovoru trebalo odabrati 100 onih koji imaju najviše bodova, prema rang listi koju je sačinilo stručno povjerenstvo iz Vlade.

- Izabranih 100 kandidata će ugovore za pripravnički rad potpisati do 1. lipnja, ustvrdio je Lasić te poručio onima koji nisu dobili priliku za pripravnički rad u ovome krugu da ne budu razočarani, te da je i sam svjestan kako je radno mjesto svakome tko je bio na razgovoru jako značajno i važno. Stoga je podsjetio da se natječaj koji je raspisan odnosio na 100 pripravnika.

Pripravnički rad u Vladi HNŽ-a je projekt koji ta vlada financira zajedno sa županijskom Službom za zapošljavanje u sklopu programa "Prvo radno iskustvo", koji je pokrenuo Federalni zavod za zapošljavanje. Zavod za zapošljavanje HNŽ-a zajedno s Vladom HNŽ-a obvezao se financirati 100 mladih osoba koje će raditi pripravnički staž, a Ministarstvo rada i socijalne skrbi HNŽ-a je dostavilo podatke o tome kome nedostaje stručni kadar te je stručno povjerenstvo postavilo kriterije za izbor profila pripravnika.

Plaće od 900 do 1400 maraka

U ovoj natječajnoj proceduri je najavljeno da će se primiti 87 pripravnika s visokom stručnom spremom i 13 pripravnika sa završenom srednjom stručnom spremom. Plaća pripravnika, kako je najavljeno, iznosit će 80 posto od plaće državnog namještenika. Tako će se za jednog pripravnika sa srednjom stručnom spremom trebati izdvojiti mjesečno oko 900 maraka, dok će se 1400 maraka izdvajati za pripravnika s visokom stručnom spremom, što su ogromna sredstava koja su korak k smanjenju broja nezaposlenih u HNŽ-u.

Dnevni list