Dekanov govor: Znanstveno-stručna konferencija Matematičke nejednakosti

dr.sc. Mario Vasilj, dekan, Jesen na FPMOZ-u, FPMOZ, FPMOZ, Orašje, promocija, dr.sc. Mario Vasilj

Nazočnim na konferenciji obratio se dekan FPMOZ Mario Vasilj, čiji govor prenosimo u cijelosti:

Poštovana rektorice,
poštovani sudionici matematičke konferencije Matematičke nejednakosti i primjena čast mi je pozdraviti vas vrhunske svjetske matematičare u ime svih studenata, osoblja, asistenata i profesora Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i zaželjeti vam iskreno od srca: dobro nam došli. Svojom nazočnošću i svojim sudjelovanjem učinili ste iznimnu čast fakultetu, Sveučilištu u Mostaru, našemu gradu i Bosni i Hercegovini.
Ovom konferencijom slavimo šezdeseti rođendan profesora: Nevena Elezovića, Marka Matića i Ivana Perića i njihov doprinos matematici, ali i matematiku kao zaseban jezik kojim možemo govoriti o sebi i svijetu te njezine spoznaje koristiti kao nadvremenske istine primjenjive u vremenu i prostoru.
Nadam se da će ova konferencija biti poticaj našim studentima da još jače i dublje proučavaju i uče i da će ovih dana u druženju s vama osjetiti onaj unutarnji zov znanstvenika: traženje istine. Vi neumorno ustrajavate na tom putu i stoga vam hvala što ste nam učinili čast i u ovako velikom broju sa svih strana svijeta došli u naš grad i na naš fakultet. Znam, da ćete vi puno skromnije od mene komentirati ovaj vaš susret kao okupljanje koje vam omogućava da još jednom razmijenite vlastite spoznaje, razmotrite vlastite uvide i razgovarate o vlastitim iskustvima.
Kao matematičari bavite se mnogim stvarima, ljudima izvan struke, teško razumljivim . To vas čini posebnima i izdvaja vas iz našega kruga kojemu se vraćate kao potreba da na temelju vaših spoznaja uopće možemo shvaćati svijet u kojem živimo i prirodu koja nas okružuje.
Jedan od naših hrvatskih matematičara Vladimir Devide izrekao je misao da je prava matematika „uvijek bila i lijepa, a prava je umjetnost uvijek bila i istinita" pa vam mi u ovim zajedničkim inspirativnim druženjima priželjkujemo iznimnu bliskost s ljepotom i istinom.
Lav Tolstoj je tvrdio da je jedan matematičar rekao „da zadovoljstvo leži - ne u otkrivanju istine, nego u njezinu traženju" i stoga vam želimo da u ovo vrijeme provedeno zajedno osjetite ne samo to zadovoljstvo nego i zadovoljstvo ljudskog druženja i našeg gostoprimstva. Naša je želja da se ugodno osjećate i da u međusobnim ljudskim kontaktima, i kontaktima sa svima koje na našem faklutetu i u našem gradu ostvarite, pronađete onu klicu ljudskoga zajedništva koja nas čini plemenitijima i nama samima razotkriva ono najljepše u nama.
Ljudi smo u pravom smislu riječi tek onoliko i onda kada u nama ljubav nadvlada sve druge osjećaje i učini da činimo njome vođeni. I sve što iz ljubavi činimo bit će veličanstveno od prijateljske geste do nove matematičke teorije. Mi vam želimo plodonosan rad i ugodno druženje.
Na koncu neka mi bude dopušteno posebno pozdraviti našeg prijatelja, gosta i domaćina akademika Josipa Pečarića.
Još jednom dobro nam došli, svako vam dobro, i živjeli.