FOTO  Danas službenom posjetom DVV international podržao SEC Mostar

sec mostar, potpora, osobe s invaliditetom
...radionica osoba s invaliditetom, zahvaljujući naporu cijelog tima stručnjaka SEC-a, na čelu s Tanjom Raič Tarčuki. Od početka Svibnja 2015. godine u ustanovi za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar" p.j. Mostar održava se obuka za radne instruktore osoba s invaliditetom. SEC je prva Ustanova koji provodi ovakav vid obuke na našim prostorima, čime nastavlja svoj put pokretanja novih socijalnih zanimanja u BiH. Važnost ove obuke prepoznao je DVV International - Ured za BiH, te se ona u Mostaru i realizira pod njihovim pokroviteljstvom.

Tom prigodom je SEC p.j. Mostar posjetio direktor DVV International - Ured za BiH M.A. Emir Avdagić. Njegova posjeta dio je redovitog monitoringa projektima koji se provode pod pokroviteljstvom ove organizacije. Emir Avdagić susreo se s voditeljicom podružnice SEC-a u Mostaru Tanjom Raič Tarčuki M.A., s kojom je razgovarao upravo o samom projektu i načinu njegove realizacije u Mostaru. Tijekom boravka posjetio je i nastavu Radnih instruktora tijekom koje se upoznao s polaznicima i trenerima koji su toga dana razgovarali o uspostavljanju učinkovitog tima unutar radionica za osobe s invaliditetom.
Tim povodom Emir Avdagić je izjavio: "Veoma sam zadovoljan dosadašnjom implementacijom obuke za „Radne instruktore osoba s invaliditetom", te motiviranošću polaznika koju sam danas prilikom posjete nastavi itekako osjetio. To dovoljno govori o kvalitetu rada naše partnerske organizacije SEC, kvalitetu nastave, ali i konkretnoj koristi koju polaznici vide kroz ovakve neformalne vidove obrazovanja."
Obuka za „Radne instruktore osoba s invaliditetom" je obuka kroz koju će polaznici steći kompetencije neophodne za obavljanje poslova radnog instruktora. „Nakon završenih 240 sati teorijske i praktične nastave polaznici će biti sposobni prepoznati različite vrste invaliditeta (tjelesne, senzorne, intelektualne), imenovati vrste asistivne tehnologije i pomagala koja osobe s invaliditetom koriste u radnim aktivnostima, a koje olakšavaju orijentaciju, mobilnost i komunikaciju, prilagoditi prostor u radionici i odrediti intenzitet podrške u radu u suradnji s korisnikom, kreirati plan aktivnosti za radionicu i voditi radne aktivnosti, pripremiti potreban materijal i sredstva za rad, kao i mnoge druge vještine i znanja potrebne za što bolje obavljanje ovog posla", obrazložila je voditeljica SEC Mostar, Tanja Raič Tarčuki.
Nakon uspješno savladanog programa osposobljavanja i položenog završnog ispita, stječe se javna isprava „Uvjerenje o osposobljavanju za obavljanje poslova radnog instruktora osoba s invaliditetom" i pravo na upis zanimanja u radnu knjižicu. Program je javno priznat od nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž, a inače rad ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar" (SEC) financijski podržava Vlada Austrije i Austrijska razvojna suradnja.

Podsjetimo, DVV international radi na unapređenju pojedinih sektora i struktura politike, zakonodavstva, financijske oblasti, ali i potiče profesionalnost u teoriji i praksi obrazovanja odraslih u svrhu osnaživanja ugroženih, ranjivih skupina. Kako objašnjava Avdagić: „Generalno sve naše aktivnosti i projekti iz oblasti obrazovanja odraslih koje sprovodimo zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini doprinose i integraciji društvenih grupa koje nisu u mogućnosti iskoristiti svoja osnovna ljudska prava, odnosno pravo na obrazovanje." DVV international ima praksu ostvarenja suradnje s lokalnim partnerima kako bi osigurali, pored financijske i stručnu podršku u stvrhu osiguranja kvaliteta rada. „Cilj djelovanja našeg Ureda u Bosni i Hercegovini i jeste podrška i razvoj struktura kooperacije i novih programa u oblasti obrazovanja odraslih, što doprinosi efikasnijem iskorištavanju potencijala obrazovanja odraslih za razvoj socijalnih struktura.
I ovo je jedan od primjera kako SEC putem naše zajedničke suradnje doprinosi poboljšanju mogućnosti dodatnog obrazovanja i edukacije na području HNK, osobito za socijalno nejake društvene slojeve u svrhu ostvarenja primjerenih uslova egzistencije i zapošljavanja", zaključio je Avdagić službenu posjetu Mostaru.