Crkva traži prestanak uzurpacije groblja u Mostaru

groblje Sutina
uzurpirajući dijelove koji su ranijim odlukama dodijeljeni drugim velikim konfesijama, a jedan poseban dio namijenjen je ateistima, piše Večernji list.

Odgovor nadležnih
Kako su potvrdili predstavnici Katoliče crkve, prigovor je upućen gradskim vlastima o ponašanju uprave ovoga groblja koje djeluje u sklopu poduzeća Komos koje djeluje u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada. Do sada, izuzev građana, nitko nije reagirao, niti predstavnici vlasti ili pak vjerskih zajednica, no nastavak ovoga bezobrazluka uprave Komosa je prevršio svaku mjeru.

Oni se uopće nisu obazirali na pojedinačna upozorenja. Najavljuje se i podizanje više kaznenih prijave zbog nezakonite uzurpacije. Prijeratna općina Mostar je donijela odluku o uspostavi groblja te je pri tome donijela i regulacijski plan kojim se utvrđuje kojim se uređuje na više dijelova s preciznim granicama groblja u kojemu se nalaze dijelovi za pravoslavni, katolički, muslimanski i ateistički dio.

Nakon rata ta se situacija duže vremena nije mijenjala, a sve je kulminiralo posljednje desetljeće kada se praktično groblje otelo od grada na sumnjiv način, promijenile zone groblja, uostalom kao i samo poduzeće Komos na način kako je privatizirano. Kako su podsjetili upućeni u ovu problematiku, prema aktualnim propisima, za bilo kakvu eventualnu promjenu u granicama groblja, kao i preinaki o čemu je također bilo govora, potrebno je da se postigne dogovor najprije s predstavnicima vjerskih zajednica, a onda da formalno odluku donese jedina institucija koja može mijenjati izgled pojedinih cjelina u groblju. A to je Gradsko vijeće Mostara koje o tome pak nikada nije zauzelo službeni stav.

Komosovi problemi
Čak je i nekoliko vijećnika koji su osobno zainteresirani za rješenje ovoga pitanja budući da imaju obiteljske grobnice u ovome gradskome groblju koje je to odavno prestalo biti. Uz dijelove katoličkog groblja, uzurpirani su, tvrde upućeni, i dijelovi pravoslavnoga groblja, ali i njegovog dijela namijenjenog za ateista i druge vjerske skupine.

Stvaraju se u pravome smislu malena grobljanska geta u ovome gradskom groblju. A da su se odavno izgubili bilo kakvi kriteriji oko širenja groblja, svjedoče i nedavno izgrađene grobnice odmah nadomak ateističkoga dijela koji remeti sve kriterije. Kao i druga pitanja, groblje u Sutini prepušteno je samovolji pojedinaca. I na grobljima se pokazuje kako se nastavlja s ratnom logikom, tko je jamio jamio.

Uz to valja reći kako to radi upravo poduzeće čiji su s pravom nezadovoljniji radnici prosvjedovali tražeći da se izmire obveze prema njima te su blokirali cijelome gradu odvoz otpada, što je prijetilo ozbiljnim zdravstvenim problemima. Problem je jedino što su njihovi zahtjevi očito politički usmjereni upućeni na pogrešnu adresu - upravi koja je dužna osam milijuna maraka raznih obveza.