Čović: nema usvajanja proračuna bez sredstava za Mostar

HDZ 1990, HDZ BiH, Martin Raguž, Dragan Čović, HDZ 1990, HDZ BiH, prekid, HDZ BiH, Dragan Čović, državni proračun, MMF, Hrvati, Hercegovina
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak mogućnost da ova stranka podrži državni proračun ukoliko se ne uvrste sredstva predviđena za izgradnju objekata državnih institucija smještenih u gradu Mostaru.

Zbog nedonošenja državnog proračuna BiH blokirana je isplata rate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog čega vlasti u dva entiteta Federaciji BiH i Republici Srpskoj imaju problema s isplatom plaća i drugih obveza.

"Šest milijuna maraka za Mostar ne mogu se staviti pod znak pitanja. Bojim se da te poruke imaju veze, ne samo s Hrvatima, nego s Hercegovinom", istaknuo je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pojasnio je da je unutar šestorice političkih lidera ranije dogovorena raspodjela sredstava za izgradnju objekata državnih institucija BiH, no da su u proračunu ta sredstva izbačena.

Proračun je prihvaćen u Vijeću ministara BiH bez suglasnosti predsjedatelja Vjekoslava Bevande i dvojice ministara iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

U međuvremenu je u Parlamentu BiH prihvaćeno više desetaka amandmana na proračun u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 477 milijuna eura), no ne i jedini amandman dva HDZ-a da se novac dodijeli Mostaru.

"To (proračun) ne može ići bez Mostara i to je neozbiljno. Ne vidimo razloga da nemamo takvog objekta u Mostaru", pojasnio je predsjednik HDZ-a.

BiH plaća goleme iznose za najam prostorija za državne institucije. Politički čelnici ranije su se dogovorili da 20 milijuna maraka u državnome proračunu izdvoje za izgradnju objekata državnih institucija od čega bi 10 milijuna bilo iskorišteno za izgradnju objekata u Sarajevu, 6 za Mostar, dok je četiri milijuna predviđeno za Banjaluku

Hina