Čović: Američki san trebamo prenijeti u Mostar, jedini pravi multietnički grad u BiH

Dragan Čović
Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Elizabeth Cormack i član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su u utorak redizajnirani Američki kutak, koji je smješten u zgradi Gimnazije Mostar.

Američki kutak, mjesto na kojem su mladi Mostarci u proteklih pet godina mogli upoznati američku kulturu i civilizaciju, sada je dobio suvremenu opremu i tehnologiju poput 3-D printera, iPad bara, digitalnog studija za obradu videa, glazbe i grafički dizajn, kao i praktične materijale za znanstvene pokuse, u što je američka vlada uložila oko 200 000 dolara.

- Mladi ljudi u ovom Američkom kutku dobili su platformu u okviru koje mogu učiti o poduzetničkim vještinama, istraživati SAD i povezati se s globalnom zajednicom - kazala je u izjavi za novinare američka veleposlanica.

Istaknula je kako je uređenje prostora urađeno u skladu s američkim zakonima o osobama s invaliditetom, tako da je tim osobama u potpunosti omogućen pristup i korištenje svega onoga što nudi Američki kutak.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako Mostar zauzima posebno mjesto u Bosni i Hercegovini, pa tako i mostarski Američki kutak ima posebno mjesto u mreži američkih kutaka u ovoj zemlji.

- S ovog mjesta trebamo poslati poruku da mladi trebaju učiti što je američka kultura i koje je demokratske vrijednosti dosegnulo američko društvo. Učenjem o američkom društvu, na neki način, trebamo američki san prenijeti u Mostar koji je jedini pravi multietnički grad u Bosni i Hercegovini i kao takvoga ga moramo čuvati - istaknuo je Čović.

Američki kutak otvoren je za sve građane Mostara, a potrebno je samo učlaniti se. Sve usluge i programi su besplatni.

Već u ovom mjesecu djelatnici Američkog kutka pokrenut će program Mostar Steam Tim, koji je namijenjen učenicima osmih razreda mostarskih osnovnih škola, a u okviru kojega će se održavati redovite obrazovne, kreativne i informatičke radionice.

Na taj način mladi Mostarci moći će se upoznati s kolegama iz drugih škola te istraživati teme koje ih zanimaju.

vecernji.ba