FOTO  Članovi EKO Udruženja Livač održali radnu akciju čišćenja bunara

akcija, radna akcija , EKO Udruženje Livač

Prvo čišćenje bunara je proteklo odlično, ručno smo izvadili nekoliko kubika kamena i ostalih prljavština koje su bile unutra. Ovaj bunar je naš zaštitni znak i moramo ga dovesti na visoki nivo čistoće kako bih imali vodu u njemu cijelu godinu. Samo oni koji su probali, znaju koliko je čista i pitka ova voda, te će nadamo se i cijeniti ovo što smo uradili. Napominjemo: ovo je samo prva faza čišćenja, moramo sačekati još malo da voda opane te da nastavimo sa vađenjem kamena koji je ubacivan godinama. Uskoro ćemo imati bunar koji više nikada neće presušiti, kažu iz EKO Udruženja Livač.

Udruženje već idući tjedan  nastavlja sa radom, u planu je također i čišćenje zidova bunara kako iznutra tako i sa vana, te repariranje starog savata (klapne) i naravno izljevanje srušene podzide kako bi se ovaj ambijent doveo u potpuno funkcionalno stanje, kako je to i bilo u vrijeme Austrougarske.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da se pridruže i koliko toliko pomognu svojim doprinosom u napretku ovog ambijenta. Također se zahvaljujemo aktivnim članovima koji su neumorno tu uz svaki pothvat EKO Udruženja Livčina.