FOTO  Cjelovito liječenje paratireoidnih žlijezda moguće u SKB Mostar

KBC Mostar, Draško Pavlović

''Bolesti paratireoidnih žljezda su nakon bolesti štitnjače i nakon šećerne bolesti najčešće endokrinološke bolesti'', rekao je doc. dr.sc. Draško Pavlović i dodao da se danas neki oblici te bolesti mogu prevenirati i liječiti lijekovima iako je često i kirurško liječenje.

Prof.dr.sc. Vlado Petric je istaknuo kako se radi o ozbiljnoj blesti koje mogu izazvati velike probleme za bolesnika tako da bolesnici nekada mogu biti i nepokretni, dobivaju bubrežne kamence itd.

''Na ovom simpoziju je prikazano cjelovit dijagnstičko - terapijski i kirurški podstupak liječenja tako da je zaokružena jedna cjelina, a moram istaknuti da je ovdje u SKB Mostar dijagnostika na jednoj zavidnoj razini u kojoj su uključeni specijalisti sa nuklearne medicine ,kirurzi sa ORL odjela i internisti. Bolesti paratireoidnih žlijezda se javljaju kod jedne od 500 žena ili kod jednog od 1000 muskaraca. Međutim, dobna granica je važan parametar kada se priča o statističkim podacima pa se tako kod osoba starosti između 50 i 60 godina ova bolest javlja kod jedne od sto osoba.' zaključio je prof. Petric.
Predsjednica organizacijskog odbora prof. dr.sc. Monika Tomić se zahvalila sjajnoj ekipi stručnjaka i znanstveniha iz republike Hrvastke koji su pomogli u organizaciji ovog skupa na stručnoj i znanstvenoj razni . ''Posebno mi je drago što smo na ovako stručan skup okupili i studente sa zadnjih godina studija medicine.'', istaknula je prof.dr. sc.Tomić.

Jedna od zanimljivosti koja se čula u izlaganjima jest da su paratireoidne žljezde zadnji organ koji je otkriven u ljudskom tijelu.
Organizator ovog simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s KBC ''Sestre milosrdnice' iz Zagreba i Medicinskim i Farmaceutskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.