Cilj mirnih prosvjeda je iskazati odlučnost i ustrajnost hrvatskog naroda

Kroz jedno desetljeće svoga djelovanja Zbor je uvijek nastupao u interesu jednog dijela populacije koja se odnosi na buduće mlade intelektualce. Svjestan da predvodi sloj društva koji je zadužen za razvoj našega naroda na ovim prostorima.

Međutim, razvojem političke situacije koja je više nego ikada do sada dovela u pitanje egzistenciju svakoga današnjega ali i budućega studenta, osjetili smo moralnu dužnost da reagiramo na današnju situaciju u Bosni i Hercegovini. Pod tim prvenstveno podrazumijevamo političku situaciju koja rezultira polaganim gašenjem jedine visokoškolske ustanove u BiH na Hrvatskome jeziku, a to je Sveučilište u Mostaru.

Vođeni načelima demokracije na kojima počiva današnje moderno društvo, uvažavajući pravo svakoga pojedinca na samoopredjeljenje, svjesni da živimo u državi koja je na rubu ponora tražimo promijene!

ŽELIMO:

1. Pravo na upotrebu svoga jezika u svakoj pori BiH društva
2. Pravo na obrazovanje sukladno našim željama i potrebama
3. Rješavanje političke deblokade koja već 162 dana guši sve državne institucije
4. Uvažavanje izborne volje hrvatskog naroda

Sukladno gore navedenim razlozima Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Hrvatski studentski politološki forum i Hrvatski intelektualni zbor kao nastavak akcije „STOP MAJORIZACIJI HRVATA U BIH" pozivaju sve građane BiH, a posebno pripadnike hrvatskog naroda, branitelje, studente, srednjoškolce, gospodarstvenike, sve nositelje izvršnih, političkih i javnih funkcija u ime hrvatskog naroda da se odazovu prosvjedima i dostojanstvenim i mirnim okupljanjem pokažemo jedinstvo hrvatskog naroda koje nam je toliko potrebno.

Cilj mirnih prosvjeda je iskazati odlučnost i ustrajnost hrvatskog naroda u borbi za ustavnu i institucionalnu ravnopravnost s druga dva naroda u BiH, te najoštrije osuditi i spriječiti pokušaj uspostave vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Mirnim i dostojanstvenim okupljanjem kao činom upozorenja, želimo poslati poruku svim predstavnicima političkih stranaka u BiH kao i relevantnim predstavnicima međunarodnih institucija da hrvatski narod neće nijemo gledati na nepravde koje mu se nanose kao narodu i da se mora uvažavati i njegova izborna volja.

Prosvjed u gradu Mostaru započeti će okupljanjem studenata u Kampusu Sveučilišta u 9 i 45 sati. Studenti će se ostalim građanima pridružiti na Rondou u 10.00 sati.
Paralelno s prosvjedom u Mostaru dana 17. ožujka 2011. godine od 11.00 do 12.00 sati biti će održani prosvjedi i u sljedećim mjestima: Široki Brijeg (Trg žrtava Domovinskog rata), Livno (Trg Kralja Tomislava), Vitez (Središnji gradski trg), Žepče (Plato ispred Doma Kulture), Orašje (Trg slobode).