Ciklus Premišljanja ak. slikarice Tamare Grbavac izložen u Galeriji Aluminij

Izložba, aluminij izložba, Tamara Grbavac
...Galerije Aluminij, gdje ostaje dostupnom za besplatno razgledanje sve do 28. ovog mjeseca. Ova uspješna predstavnica mlađega hercegovačkog slikarskog naraštaja, s deset dosad ostvarenih samostalnih i 49 skupnih izložbi u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, mostarskomu se likovnom općinstvu predstavila s ciklusom radova, uokvirenih pod imenom Premišljanja. Ciklus je podijeljen u pet podciklusa (1. Tko? Što? Slikar. Slika; 2. Život; 3. Ispred; 4. Bez naziva; 5. Citatologija), a čine ga ukupno 33 djela.

- Kroz te sam podcikluse problematizirala odnos suvremene umjetnosti i promatrača, što zapravo umjetnost predstavlja meni i društvu, ima li društvo koristi od umjetnosti i može li pojedinac bez umjetnosti. Kroz likovni izričaj koji se, uglavnom, kreće od apstrahiranoga motiva prema apstrakciji, pomoću naziva slika, na jedan pomalo ironičan način htjela sam uvući promatrača u samu priču i navesti ga na promišljanje - poručila je slikarica, dok je rukovoditelj Aluminijeve umjetničke galerije Darko Juka izrazio zadovoljstvo što su ugostili tako mladu stvarateljicu koja je već stasala u reprezentativno ime koje stvara djela koja već golicaju maštu kako kritike tako i uopće likovne javnosti.

- Osobito me raduje i provučena provokativna nota u radovima i u njihovima nazivima, poput onih Ovo mogu i ja ili Što ti ovo znači. Tamara svojim djelom, duboko promišljeno, odgovara na te banalne upite i fraze, s kojima se svaki stvaratelj nosi - komentirao je Juka.

Povjesničarka umjetnosti Ana Filipović, ujedno i autorica kataloškoga osvrta na postav Premišljanja, o ovomu ciklusu Tamare Grbavac kazuje kako povezivanjem likovnih elemenata u kompoziciju suvremenoga i otvorenoga estetskog konteksta, Tamara gradi likovni svijet koji slobodno dijeli s drugim umjetnicima.

- Okrećući se nesputano unutar zadanoga trenutka, predočava nam zaleđenu sliku prošlosti, pustoši koja diše poetično, slobodno i smisleno. Ovim pristupom umjetnica ostavlja srčanu notu u promišljen tijek onoga što ostvaruje, narativno prikazuje svijet izvan vlastitosti, a s druge strane postiže više od asocijacije na predmet koji promatramo. Ekspresivne emocije ostaju zabilježene u usporenim linijama koje označavaju obavljen zadatak rastanka s iluzijom vremena i prostora. Tako jedinstven i intiman koncept, prepun odricanja, vrtloži se u strukturama svijeta umjetnosti koje upravo prolazi, pa ako je to i pogled unatrag on ostaje samo na slici jer autorica se ne osvrće - istaknula je Filipović.

Inače, Tamara je Grbavac rođena 1988. godine u Ljubuškomu. Slikarstvo je magistrirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Ante Kajinića. Pridruženom je članicom ULUBiH i ULUFBiH, dobitnicom nagrade Privatno i javno za 2012. godinu, te autoricom likovnih rješenja za dvije poštanske marke Hrvatske pošte Mostar.