Cijene stanova u Mostaru u opadanju

nekretnine

... iz Mostara. Do prije nekoliko godina cijene polovnih i novih stanova, odskakivale su debelo iz okvira prihvatljivih, piše dnevni-list.ba.

"Iako su cijene posljednje dvije, tri godine u laganom opadanju, i dalje tvrdim da cijene starogradnje nisu realne", smatra Ratkušić.

Prodajna cijena polovnog stana u gradskoj zoni kreće se od 1600 konvertibilnih maraka pa naviše. Tako je za stan u Splitskoj ulici potrebno izdvojiti i do 1900 maraka za metar četvorni.

Nerealna cijena starogradnje
"Vlasnici odrede cijenu stanovima bez obzira odgovara li ta cijena pravoj vrijednosti stana", kaže Ratkušić.

Za stan u novogradnji, potrebno je izdvojiti 2000 do 2100 konvertibilnih maraka po metru četvornom. Naravno, sve ovisi o lokaciji i broju prostorija. Ratkušić tvrdi kako je cijena novogradnje realna sve dok ne prelazi ovu brojku.

"Ukoliko građevina i građevinski poslovi žele napredovati u bilo kojem smjeru, ova cijena mora ostati ovakva", kaže Ratkušić.

S ovom konstatacijom slažu se i u agenciji "Smart" iz Mostara.Oni smatraju kako stanovi stare gradnje vrlo često trebaju kompletno renoviranje i modifikaciju, pa cijeni po kojoj su kupili stan, kupci često dodaju još koju nulu.

Cijene u oglasima
No, da cijena stana u Mostaru može biti itekako nerealna, svjedoče i brojni oglasi koji svakodnevno pune novinske stranice, a i portale. Polovni stanovi izgrađeni 1970. - 1979. godine od 48 metara četvornih, plate se i do 100.000 konvertibilnih maraka, što bi značilo da se za cijenu starogradnje po metru četvornom izdvoji oko 2000 maraka.

U agencijama, to je optimalna cijena za nove, uređene i adaptirane stanove kojima ne treba modifikacija, dorađivanje i izmjena. Gotovo svaki oglas koji nudi stan u užem središtu grada, metar četvorni cijeni više od 2000 maraka, često i do 3000 konvertibilnih maraka, što ni po kojim mjerilima nije prihvatljiva brojka. Pogotovo ako je riječ o nenamještenim stanovima u kojima je nužno renoviranje.

Potražnja veća od ponude
Almin Kovač, agent iz "Kartel" agencije za nekretnine iz Mostara, tvrdi da su cijene sasvim realne, s obzirom na to da je Mostar turistički i studentski grad.

"Potražnja je puno veća od ponude, i logično je da će cijene biti veće. Dijaspora i cjelokupno tržište nam diktiraju taj proces", kaže Kovač. Prema njegovom mišljenju, Mostar cjenovno ne odskače od ostatka regije. "Cijena ovisi o dijelovima grada, novogradnji i čitavom ekonomskom sustavu", kaže Kovač. Prema tome, cijene stanova u regiji su iste ukoliko ih gledamo kroz računicu ponude i potražnje. Povišenu cijenu stanova u starogradnji objašnjava time da kvaliteta nema nikakve veze s cijenom, jer ljudi ionako kupuju s ciljem da prilagode stan svojim potrebama.