Cijene divljaju: Koliko studenti plaćaju smještaj u Mostaru?

Studenti Sveučilište Mostar
Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima većina njih je primorana na unajmljivanje stana.

Internet i novinski oglasnici u zadnjih mjesec dana su puni oglasa za iznajmljivanje stanova i soba za studente. Naime, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže s 400 ležaja za studente, dok studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" na prostoru kampusa imaju na raspolaganju dva adaptirana paviljona, koja su u funkciji studentskog doma s kapacitetom od 60 ležaja, što je premalo s obzirom da na ove dvije visokoobrazovne ustanove studira 30 tisuća studenata. Kad je u pitanju unajmljivanje stanova, studenti najviše traže jednosobne i dvosobne stanove u blizini fakulteta.

 S obzirom na veliku potražnju, cijene unajmljivanja stanova iz godine u godinu sve su veće, a iste određuju stanodavci koji se povode za subjektivnim kriterijima. Kažimo i to kako je unatrag godinu dana praksa studenata bila, ukoliko su zadovoljni stanom kojeg iznajmljuju, nakon što im završe predavanja i ispitni rokovi, odu kući, ali plate stanarinu i za onaj mjesec u kojem se stanom ne koriste.

 Danas su rijetki oni koji su u mogućnosti nastaviti s tom praksom, budući da je ekonomska kriza i pad kupovne moći  nagnao mnoge od njih da promijene navike i da radi uštede otkažu stan sredinom srpnja, a potraže novi početkom rujna.
Slično nam je potvrdila studentica druge godine Građevinskog fakulteta, dolazi iz Livna. Zajedno s cimericom prošle akademske godine stanovala je u dvosobnom stanu na Rudnik po cijeni od 300 maraka mjesečno, plus režije. Kako nije bila u mogućnosti plaćati stan preko ljetnog raspusta dok je bila kući, sad je prisiljena tražiti novi stan te se ponovno seliti.

„Bojim se da sam već zakasnila kad je u pitanju traženje stana. Zadnjih nekoliko dana zovnula sam na desetke brojeva, ali već je sve iznajmljeno. Nadam se da ću do početka predavanja uspjeti pronaći stan", kazala je. Kad su u pitanju same cijene u Mostaru, one isključivo ovise o samoj lokaciji stana. Najskuplji stanovi u Mostaru su u središnjim dijelovima grada, kao što je u blizini SPC-a Rondo, gdje se za mjesečnu najamninu treba izdvojiti i do 500 maraka.

 No, za samo 100 maraka manje naći ćete dvosoban stan na Rudniku koji nema tako dobre pogodnosti kakve se mogu pronaći u stanovima na Rondou. U Centru II dvosoban stan od 59 metara četvornih, mjesečno stoji 400 maraka, s tim da se režije dodatno plaćaju.

 I u Franjevačkoj nećete nimalo bolje proći, cijena dvosobnog polu-namještenog stana je 450 maraka, dok soba stoji oko 250 maraka. Ništa manje ne stoji ni iznajmljivanje stanova i soba u udaljenijim mjestima, pa tako za jednosoban stan od 45 metara četvornih u Ilićima treba mjesečno platiti 300 maraka, u Cimu dvokrevetna soba stoji 250 maraka s režijama, dok se na Panjevini može naći i od 200 maraka. Kada je u pitanju istočni dio grada, cijene su slične. Trosoban stan bez klime kod Starog mosta iznosi 450 maraka, s tim da se moraju platiti i režije, dok se cijena pansiona kreće oko 200 maraka, što je, izgleda, najpovoljnije u ovom gradu.

Tako su studenti, oni koji se na vrijeme ne snađu za smještaj, prisiljeni i katastrofalne uvjete plaćati po visokoj cijeni. To nam je potvrdio i brucoš iz Viteza, Goran Marić, koji jednosoban stan u Ulici kneza Višeslava plaća 350 marka.

 „Stan je stare gradnje, polu-namješten i to starim, trošnim namještajem, bez ikakvih dodatnih pogodnosti, kao što su Internet i klima uređaj, al nisam uspio ništa povoljnije i udobnije pronaći u ovom kratkom vremenu. Možda dogodine budem imao više sreće, jer sigurno ću ranije krenuti u potražnju za stanom, kazao je Marić.

Ako se studenti, pak, odluče za veći odnosno skuplji stan, u takvim stanovima najčešće živi troje studenata koji uglavnom dolaze iz istog mjesta. Trosoban stan u Vatikanuu sa svim pogodnostima, Internetom, klimom i kabelskom televizijom košta 500 KM plus režije, ali kad se trošak podijeli na tri studenta, onda je uvelike lakše plaćati. No za takve stanove i vlada najveće zanimanje među studentskom populacijom, pa se iste mora unajmiti i mjesec i pol dana prije početka akademske godine.


Kažimo i to kako zbog većeg zanimanja cijena stanova raste, budući da studenti u posljednji krenu u potragu za stanom  i tako na tržištu stvore pritisak.
Studenti, koji su na osnovi dobrih ocjena imali sreću boraviti u domu, za  znatno nižu cijenu dobivaju jako puno pogodnosti. Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže sa 188 soba, dvokrevetnih i trokrevetnih smještajnih kapaciteta, odnosno 400 ležaja za studente. Rekonstrukcijom 2008. godine, smještajni kapaciteti u potpunosti su obnovljeni te je postignut visok standard života u Studentskom centru.

 Za 120 maraka mjesečno studenti, pored sobe. Imaju i vlastiti WC, internetski priključak, kablovski TV priključak, dvije čitaonice, sveučilišnu knjižnicu, dva multimedijalna centra, studentski buffet, fitnes klub, kao i praonicu rublja, te dva obroka dnevno. Međutim, zbog malog smještajnog kapaciteta privilegiju jeftinog smještaja uspijeva ostvariti jako mali broj studenata. Ostali su osuđeni na traženje privatnog smještaja.

dnevni list