FOTO/VIDEO  Četrnaesta godišnjica brutalnog upada SFOR-a u Hercegovačku banku

Hercegovačka banka

Upad u Hercegovačku banku proveo je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrisch. Upad je proveden uz angažiranje oklopne divizije SFOR-a. Aktiva banke potrošena je na troškove i plaće ostalih djelatnika koje je u banci postavila međunarodna uprava. Građanima i tvrtkama koji su imali deponirana sredstva u banci, kao ni dioničarima, novac nikada nije vraćen.

Napadom na Hercegovačku banku počelo je sustavno slamanje regionalnog hercegovačkog gospodarstva i blokiranje financijskih sredstava i uvođenje privremene uprave. Odmah nakon upada u banku uvedena je privremena uprava, a u BiH ulaze strane banke koje kupuju domaće, pa nije teško zaključiti u čijem je interesu izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku koja je u to vrijeme finansijski dobro stajala.

Da se ne zaboravi 06. travanj. 2001. godine

U ranim jutarnjim satima pripadnici specijalnih postrojba SFOR-a i Federalnog MUP-a s maskama na glavama upali su sve poslovnice Hercegovačke banke u BiH. Odnešena je dokumentacija koja bi mogla otkriti eventualno netrasparentno poslovanje banke. Naime, međunarodni revizori tvrde da postoje dokazi kojima bi se mogli otkriti tajni računi banke, međutim rukovodstvo banke sve to demantira. Kako su se pripadnici SFOR-a i F MUP-a ponašali necivilizirano, to je kod građana izazvalo revolt. Došlo je do otvorenog sukoba, blokirane su gotovo sve prometnice. Ispred poslovnice HB u Mostaru ozlijeđena su tri civila koji su kolima hitne pomoći prevezena u Kliničku bolnicu Mostar, ranjen je i jedan pripadnik SFOR-a. Izravnih sukoba bilo je i u Međugorju, Grudama, Širokom Brijegu gdje su uništeni uredi i oprema područnog ureda OESS-a. Prosvjedujući protiv nasilničkog ponašanja građani su blokirali sve prilaze gradovima. Obustavljena je nastava u školama. Marko Tokić, predsjednik Hrvatske samouprave u BiH, komentirajući novonastalo stanje rekao je "Federalno koordinacijsko tijelo" osnovano je od strane onih koji su znali da će doći do izvanrednog stanja i namjernog urušavanja javnog reda i mira. Te kako policija pod nadzorom Hrvatske samouprave može jamčiti sigurnost svim građanima. Oko 20 sati međunarodni predstavnici su uz pratnju SFOR-a napustili mostarski hotel Ero.

tekst: HERCEGOVINA.info / video: HTV i prvi.tv