Čestitamo dvadeset godina od pruzimanja grada Općinskom stožeru HVO-a

Udruga zavjet

... a praksom provedive,dopustive i moguće opcije.

Nije išlo! Danas, dvadeset godina od donošenja te povijesne odluke, da oni "Krizni stožer grada Mostara ", stožer (mora se i to reći) koji je po prvi put demokratski došao na vlast, tu "vlast" i obranu grada prepušta i povjerava " Općinskom stožeru HVO-a"! Čestitamo na odgovornom, ljudskom i hrabrom potezu. Hrabro i odlučno su konstatirali da ne vladaju situacijom, da nemaju sa čime , a niti kako bi obranili grad od agresora!

Raspad Jugoslavije su prepoznali! Napad na Sloveniju i Hrvatsku, prestrojavanje snaga (tada već) srbočetničke JNA po teritoriji BiH, Ravno, dolazak četnika iz srednje Srbije i Crne Gore u Mostar samo su bili logičan alarm za samoorganiziranje u obrani sebe, svog naroda, grada, države!

Rat su - smo, dočekali spremni, a političku zrelost su pokazali suradnjom sa legalnim i legitimnim "kriznim stožerom" sve do trenutka kada im, na današnji dan, obrana i upravljanje gradom od njih bude i predana! Samo oni koji su sudjelovali i preživjeli rat, samo oni znaju koliki je to bio izazov, prkos, odvažnost, domoljublje i nada sve hrabrost, preuzeti odgovornost vođenja i zapovijedanja obranom onog i onakvog grada.

Zato hvala i čestitamo Općinskom stožeru HVO-a grada Mostara, hvala predsjedniku Topiću, zapovjedniku Zeleniki, hvala svim dragovoljcima iz gradskih i prigradskih naselja, Četvrtoj, Trećoj, Drugoj bojni... , hvala borcima Mostarskog bataljona kao i svim zapovjednicima HVO-a iz tog vremena!

Hvala Tihomiru Mišiću i svima vama koji ste dali sebe, izgubili dio sebe u to sveto vrijeme.U nama će vječno živjeti sjećanje na vas i uspomena na to vrijeme, a to ćemo znati pokazati i ove kao i svih prethodnih godina.

Ali , ne možemo ne pokazati gorčinu što ovaj veliki datum povijesti grada nema svoje mjesto u programu onih koji danas upravljaju Mostarom. Pa zar jedna akademija ili svečana sjednica gradskog vijeća u čast i sa njima koji su tada vodili grad, je li to mnogo, zar je to neizvedivo.

Svečana sjednica gradskog vijeća, je mogla biti upriličena da na njoj odate - odamo poštovanje svim stradalima, da se živom riječi istine kaže tko je tada branio i obranio grad. Jedno hvala, jedan stisak ruke, pa ako bi vam i bila upućena koja riječ kritike, morali ste to napraviti, obilježiti ovaj veliki datum!

Udruga Zavjet