CCI prezentirao rezultate rada Vlade i Skupštine HNŽ

Vlada ZHŽ, vodoprivreda, HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Vlada HNŽ, Skupština HNŽ-a, Vlada HNŽ, bojkot, Denis Lasić, pripravnici, HNŽ, Vlada HNŽ, popis, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, stranke hnž-a, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, imena, kandidati, HNŽ, skupština hnž, Mostar, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, CCI, županija, HNŽ, Skupština HNŽ-a, premijer Vlade HNŽ, tužiteljstvo hnž, Vlada HNŽ, Natječaj, javni natječaj, stipendije, Vlada HNŽ, Mostar, radionica

inicijativa (CCI). 

Prezentirajući rezultate rada Vlade i Skupštine HNŽ-a za prva tri mjeseca 2015. godine, koordinator za medije CCI-ja Darko Marić upozorio je kako nespremnost pobjedničkih stranaka da preuzmu odgovornost itekako utječe na rad izvršne i zakonodavne vlasti u HNŽ-u što se na kraju odražava na sve građane.

"Postizborno nadmudrivanje stranaka neugodno podsjeća na situaciju nakon prošlih izbora kada su političke igre oduzele građanima HNŽ čitavu godinu, a nova vlada imenovana je tek 400 dana nakon izbora", kazao je Marić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, u političkim pregovorima o formiranju nove vlasti stranke se uglavnom bave koje će ministarstvo pripasti kojoj stranci, a uopće se ne govori o tome kako riješiti nagomilane ekonomske i socijalne probleme. "31. ožujka 2015. dosadašnji premijer HNŽ-a Denis Lasić podnio je ostavku na tu dužnost i preuzeo mjesto federalnog ministra prometa i veza. Od tada Vlada HNŽ-a održava samo izvanredne i telefonske sjednice, a o sadržaju tih sjednica Vlada je prestala obavještavati javnost", istaknuo je Marić.

Nepostojanje nove županijske vlade uvelike se odrazilo i na rezultate rada Skupštine HNŽ-a, koja je konstituirana u siječnju ove godine, a koja je do sada održala samo tri sjednice na kojima je realizirano 11 mjera, kazala je konzultantica monitoring tima CCI-ja Vesna Milas. Dodala je kako postoje i neki pozitivni pomaci, pa je tako Skupština usvojila, iako vrlo skroman, Program rada za 2015. godinu, a rukovodstvo Skupštine HNŽ-a sada ima predstavnike sva tri konstitutivna naroda, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

"Kreatori skupštinskog programa rada su ili vrlo skeptični u vezi formiranja nove vlade ili su rješenje za dosadašnju lošu realizaciju programa rada institucija vlasti HNŽ-a, umjesto povećanja produktivnosti, našli u dramatičnom smanjenju broja planiranih zakona. Tako je Programom rada Skupštine HNŽ-a za 2015. godinu predviđeno usvajanje 43 mjere, od čega 14 zakona, što je tri puta manje od godišnjeg prosjeka planiranih zakona u prethodnom mandatu", kazala je Milas.

Konzultantica CCI-ja upozorila je i na ignoriranje zahtjeva građana za ukidanjem privilegija u kojima uživaju predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

"I pored kontinuiranog pokretanja inicijativa za smanjivanjem ili ukidanjem privilegija političara, koje su u neskladu sa socijalno-ekonomskim stanjem u zemlji, a i s rezultatima njihovog rada, taj rezolutni stav javnosti odbija se provesti u djelo te županijska Skupština i Vlada i dalje nastavljaju s praksom isplate 'bijelog kruha' svojim bivšim zastupnicima", istaknula je Milas.

Ona je dodala kako su u pripremama izvješća o radu Vlade i Skupštine HNŽ-a predstavnici CCI-ja ovaj put imali velikih problema s dobivanjem relevantnih informacija.

"Vlada potpuna blokada po pitanju dotoka informacija o radu Vlade, a ne zna se ništa ni o pregovorima o formiranju nove vlade. U našim dosadašnjim izvješćima imali smo informacije o primanjima županijskih ministara i zastupnika Skupštini, ali ovaj put nismo uspjeli dobiti te informacije", zaključila je Milas.