Čak 72 posto porodilja s područja Mostara dalo mito svom ginekologu

Mito i korupcija
Pokazala je to anonimna anketa Dnevnog lista u kojoj su sudjelovale 32 žene koje su rodile u posljednjih pet godina na području Mostara.

No, čak 84 posto njih kazalo je kako liječnici od njih nisu otvoreno zatražili novac, no one su ga ipak ponudile.

Razlog tome je, kažu, uobičajena praksa u našim bolnicama da se liječniku da neka vrsta dara, ali i strah da neće imati adekvatnu zdravstvenu skrb.

Trinaest žena ili 40 posto njih je kazalo da liječniku nisu dale nikakvu drugu vrstu "dara", a samo osam njih odgovorilo je da nikada nisu ponudile novčani iznos za liječničke usluge.

100 i više maraka

Naime, 44 posto žena kazalo je kako su liječniku koji im je vodio trudnoću dale 100 i više maraka, 28 posto dalo je između 50 i 100 maraka, a čak nijedna nije dala manje od tog iznosa.

Na pitanje je li im rečeno da bez određenog novčanog iznosa neće dobiti adekvatnu liječničku skrb, njih 57 posto odgovorilo je negativno. Ipak, sve one koje su ponudile određeni novčani iznos svjedočile su kvalitetnijem tretmanu medicinskog osoblja.

Ponovno podmićivanje

Od 32 odgovora, samo devet njih pokazalo je da je liječnik odbio mito.

Od trinaest žena koje nisu "nagradile" liječnika nikakvom vrstom "dara" na pitanje zbog čega su odlučile ne dati novac liječniku, njih osam je odgovorilo "iz principa", tri su žene kazale da su "liječnici već plaćeni za svoj posao", a dvije su rekle da o tome nisu uopće razmišljale.

Ukoliko bi se opet našle u istoj situaciji, 56 posto žena bi ponovno ponudilo mito liječniku, dok bi ostatak ovaj put preskočio taj "običaj".

One žene koje nikad nisu ponudile mito na pitanje bi li opet postupile isto, 47 posto je reklo da bi, dok bi 31 posto njih ovaj put liječniku ipak ponudilo neku vrstu nagrade.

Dnevni list