BUNT MEĐU MOSTARSKIM MAMAMA Mjesečni dječji doplatak samo 25 KM!

Bebe
...odnosno od 35 marka za djecu s invaliditetom i djecu bez jednog ili oba roditelja, dok će 200 maraka iznositi jednokratna pomoć za opremanje novorođenčeta, što je kod mostarskih mladih mama izazvalo nezadovoljstvo.

Vlada HNŽ je ustvrdila odlukom kako će naknada umjesto plaće porodilji u radnom odnosu dok odsustvuje s posla za vrijeme trudnoće, poroda ili njege djeteta iznositi 40 posto od prosječne plaće, a isto pravo može ostvariti i otac djeteta, odnosno usvojitelj, kada sukladno propisima o radu koristi ovo odsustvo. Naknada porodilji koja nije u radnom odnosu iznosit će 20 posto od prosječne plaće u FBiH u prethodnoj godini.

Naime, kako je za Dnevni list kazano iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a,

uvjet da je netko vlasnik ili posjednik motornog vozila u vrijednosti većoj od 10 tisuća maraka nije od utjecaja za ostvarivanje prava na naknadu umjesto plaće ženi - majci u radnom odnosu dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, već za ostvarivanje prava na dodatak na djecu.
Centar za socijalni rad

Zakonom je određeno da, Centar za socijalni rad, na čijem području osoba odnosno obitelj ima prebivalište, obavlja djelatnost zaštite obitelji s djecom. S tim u vezi, na web stranici Centra za socijalni rad Mostar, objavljen je prijavni obrazac koji se može preuzeti s te stranice, a više informacija se može dobiti i u Centru.

Zakonom je za obitelji s djecom uspostavljeno ukupno devet prava; pravo na dječji dodatak, pravo na naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčana potpora ženi - majci koja nije u radnom odnosu, te jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta, a pet ostalih prava će se ostvarivati po propisima jedinica lokalne samouprave

Za spomenuta prava određena Zakonom, podnositelj zahtjeva podnosi u originalu ili ovjerenoj preslici, a dokumentacija za priznavanje navedenih prava ne može biti starija od šest mjeseci.

Ogorčenost mama

Obzirom da se na ovaj zakon u našoj županiji dugo godina čekalo, za očekivati je bilo da će kad stupi na snagu zadovoljiti potrebe onih kojih se zakon tiče, no, ovdje to nije slučaj. Iznos od 400 KM koji se ranije dobivao za jednokratnu pomoć, sada je samo podijeljen na dva dijela, tako da se opet dođe gotovo na isto. Mjesečna naknada u iznosu od 25 KM te jednokratna pomoć u iznosu od 200 KM, mizeran je iznos kada je u pitanju njega i hranjenje djeteta. Primjer, paket pelena koje novorođenče svakodnevno troši iznosi toliko, a kako sa 25 KM mjesečno pokriti i hranu i ostale preparate koji su djetetu svakodnevno potrebni. To najbolje znaju ‘novopečene' majke, koje su već u javnost iznijele svoje nezadovoljstvo i ogorčenost donesenim zakonom. S.P.