Budi liska, vidimo se na Festivalu komedije u NPM-u!

19.04.2018
1/4

Mostar je u znaku 15. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji se ove godine održava pod sloganom ...

... "Energija osporavanja: ko se to tamo smije?" Dođite da se smijemo, družimo, zabavimo i uživamo u umjetnosti zajedno!

U petak, 20. 04. u 20 sati svečanom ceremonijom i prvom predstavom u konkurenciji, svečano će biti otvorena 15. "Mostarska liska" u Narodnom pozorištu Mostar. Reklama Festivala je i na led bilbordu, jednom od najvećih regiji, u centru Mostara.

U programu je osam predstava, sedam u konkurenciji za nagrade, osma predstava bit će izvedena u čast nagrađenih nakon dodjele nagrada posljednjeg dana Festivala. U popratnom programu festivala nakon svake izvedene predstave slijedi druženje uz muziku uživo, zahvaljujući partnerstvu Narodnog pozorišta Mostar i Rock škole Mostar. U subotu i nedjelju, 21. i 22.04. u 10.30 sati u "Studiju 64" Narodnog pozorišta Mostar bit će održana radionica sa Zijahom Sokolovićem, za slobodnim ulazom za sve.

Festival će biti otvoren nagrađivanom predstavom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, po tekstu Ive Brešana i u režiji Ivana Lea Lema.

O predstavi: "(...) I Brešan, kao i antički filozof, Diogen iz Sinope, tražili su čovjeka svijećom usred bijela dana. Jedan na ulicama Atene, drugi u Mrduši Donjoj. Ni jedan ni drugi nisu ga našli. Čovjek treba živjeti samo s onim što mu je za život neophodno, uz odgovarajuću samokontrolu. To je credo glasovite Kiničke filozofske škole. Brešan u ovoj svojoj dramskoj travestiji, nije puki cinik, u danas uvriježenom značenju riječi. On jednostavno ne vidi svjetlo u svijetu gdje su od Bukare vječniji samo njegove ulizice i gdje je svaka borba za pravdu osuđena na neuspjeh...". Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić.

U subotu, 21. 04. na programu je predstava "Ćelava pjevačica" Narodnog pozorišta Mostar po tekstu Eugènea Ionesca, u režiji Lajle Kaikčija.

Stručni žiri ove godine radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista.
Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to:

1. Velika liska - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
2. Velika liska - nagrada za najboljeg glumca Festivala;
3. Velika liska - nagrada za najbolju glumicu Festivala;
4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović - nagrada za najbolju režiju;
5. Velika liska - nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
6. Mala liska - nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, novinarka Dnevnog avaza, Cvita Kusić, novinarka/urednica Federalne novinske agencije FENA i Rosanda Zovko, novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 o ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta.

U Žiriju publike su Seada Kuštrić, direktorica IV Osnovne škole Mostar, Nada Dalipagić, odvjetnica i Edna Voloder, zamjenica predsejdnika Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar.

PROGRAM FESTIVALA

PETAK, 20. 04. 2018. U 20 SATI - OTVARANJE FESTIVALA
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru
"PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA"
Autor: Ivo Brešan
Režija: Ivan Leo Lemo
Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić

SUBOTA, 21. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Mostar
"ĆELAVA PJEVAČICA"
Autor: Eugène Ionesco
Režija: Lajla Kaikčija
Igraju: Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković, Saša Oručević

NEDJELJA, 22. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka & Pozorište Prijedor
"SABIRNI CENTAR"
Autor: Dušan Kovačević
Režija: Marko Misirača
Igraju: Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević, Dean Batoz

PONEDJELJAK, 23. 04. 2018. U 20 SATI
Kamerni teatar 55, Sarajevo
"MIRNA BOSNA"
Autor: Boris Lalić
Režija: Saša Peševski
Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo, Davor Golubović

UTORAK, 24. 04. 2018. U 20 SATI
Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo
"JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO"
Autori: Aleš Kurt i Nejra Babić
Režija: Aleš Kurt
Igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Lejla Čaušević k.g.

SRIJEDA, 25. 04. 2018. U 20 SATI
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
"USTAV REPUBLIKE HRVATSKE"
Autori: Ante Tomić i Rajko Grlić
Režija: Vinko Brešan
Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota / Hrvoje Kečkeš

ČETVRTAK, 26. 04. 2018. U 20 SATI
"Ferzeng", Beograd
"SIRENA I VIKTORIJA"
Autor: Aleksandar Galin
Režija: Radoslav Milenković
Igraju: Tatjana Kecman, Milena Pavlović, Radoslav Milenković

PETAK, 27. 04. 2018. U 20 SATI
Teatar Rugantino & Kazalište Planet Art, Zagreb
"ZA UMRIJET OD SMIJEHA"
(U čast nagrađenih)
Autor: Christopher Durang
Režija: Mario Kovač
Igraju: Gordana Gadžić, Marko Torjanac

ULAZNICE

Ulaznice za sve predstave su u prodaji. Cijena ulaznice za predstavu na festivalu "Mostarska liska 2018" je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala "Mostarska liska" je 50 KM.
Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 - 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 - 128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

loading...