FOTO  Broj turista u Mostaru sve veći, ali prihodi sve manji

stari most

...(HNŽ) i dalje su vrlo dobro popunjeni i trenutno su na razini prošlogodišnjih, kazao je Feni viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a Ramiz Bašić, koji očekuje daljnji porast turističkih posjeta i noćenja.

- Nadamo se da će nam kolovoz donijeti još veći broj turističkih posjeta - istaknuo je Bašić.
Po njegovim riječima, Hercegovačko-neretvansku županiju i Grad Mostar još uvijek najčešće posjećuju gosti iz Poljske, Hrvatske, Turske, Italije, Slovačke, Kine i arapskih zemlja, koji najčešće posjećuju mjesta koja su bogata kulturno-povijesnom baštinom, ali i prirodnim znamenitostima.

Međugorje najposjećenije

Naglašava kako je među posjećenijim mjestima u HNŽ-u svakako Međugorje, koje je središte vjerskog turizma, no kako kaže, to marjansko svetište bilježi blagi pad posjeta u odnosu na prošlu godinu.
Istodobno, u Neumu su popunjeni svi hotelski kapaciteti, što je, po Bašićevom mišljenju, bilo i očekivano.
Što se tiče plaćanja ulaza na Stari most o čemu se posljednjih godina često govori, Bašić drži kako je to kompleksno pitanje koje zahtjeva studiozni pristup.
- Turistička zajednica ne žuri s donošenjem te odluke u koju je, ponavljam, uključeno mnogo čimbenika - naglasio je.
Viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a upozorio je i na brojne probleme u turizmu, kao što su neprijavljivanje gostiju, neplaćanje boravišne takse te loša cestovna infrastruktura.
Iako su zemlje regije u zadnje vrijeme povećale cijene usluga, one su u Mostaru i HNŽ-u ostale na prošlogodišnjoj razini.
Prema službenim podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH u srpnju ove godine Federaciju je posjetilo 105 tisuća turista, što je za 17 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je Bašić te dodao da prednjače inozemni turisti sa oko 82 posto.

Nezadovoljstvo u Mostaru

Iako službene brojke govore da se iz godine u godinu u ljetnim mjesecima povećava broj turista i inozemnih gostiju, koji doslovno zakrče cijelu staru jezgru oko Starog mosta. Ove godine, dostupnost Mostara inozemnim gostima je još više olakšana, jer je svima koji žele doći u ovaj grad dostupno i nekoliko novih kanala preko mostarske Zračne luke koji se dobrim dijelom subvenciraju novcima poreznih obveznika.
No, iako je Mostar iovog ljeta biti pun turista, a vjerovatno i mnogobrojne mostarske dijaspore koja je dio svog godišnjeg odmora odlučila provesti u svom rodnom gradu, dojam je da su turistički radnici, ugostitelji, pa i sami građani iz godine u godinu sve nezadovoljniji jer ostvareni prihodi od turizma u njihovim blagajnama ne odgovaraju proklamiranim brojkama o konstantnom povećanju broja turista. Odnosno, po njihovim tvrdnjama za što službeni podaci praktično ne postoje, prihodi im ne rastu, već tvrde da padaju.