Broj maloljetnih alkoholičara u Mostaru zabrinjavajući

... iz Obiteljske škole za prevenciju i liječenje od alkoholne i kockarske ovisnosti.
Ogroman problem tako sve više izlazi na vidjelo, posebice kada su žrtve alkohola i kocke upravo osobe mlađe i od 13 godina. No, kako riješiti ovaj problem, za sada nije poznato jer nužno savjetovalište ne postoji.

Problemi mladih

Svjedoci smo kako se iz dana u dan sve više maloljetnika odaje raznim porocima, što svjedoči i primjer od neki dan kada su dvije maloljetnice u vidno alkoholiziranom predkomatoznom stanju u novogodišnjoj noći zaprimljene na odjel KB-a Mostar. No, tim mladim ljudima pomoć zapravo ne pruža nitko.
- Bavimo se mladim ljudima, ali i punoljetnicima koji dolaze u naš centar nakon liječenja i ostaju u centru kako bi u zajedničkom radu prebrodili svoj ogroman problem, ističe Matović.
Iako se najveća odgovornost prebacuje na same roditelje, u velikom dijelu odgovornost za alkoholizam i kocku, ali i drogu, snosi i samo društvo.
- U našem centru postoji djevojka koja je morala napustiti svoje prijateljice koje su u svojoj adolescentnoj fazi postale alkoholičarke, ali o njima nitko ne vodi brigu, kaže Matović, napominjući kako vlast nema sluha za ovakve probleme za koje je nužno da se što prije nešto poduzme. Točnog broja mladih alkoholičara nema, tvrdi, ali se svakodnevno otkrivaju novi slučajevi, što dovodi do alarmantnog stanja koje prijeti gradu Mostaru. U blizini svake škole ili parka svakodnevno se u kasnim satima mogu vidjeti brojni maloljetnici koji konzumiraju alkohol ili, pak, ispunjavaju listiće kladionice nadajući se lakoj zaradi.
- Jedini na dobitku prilikom igranja kladionice je sama država. Upravo radi zarade koju imaju, ne žele ništa učiniti po pitanju samog zatvaranja brojnih kockarnica, ističe Matković dodajući kako nitko ne poštuje niti Zakon o maloljetnicima prema kojem bi oni trebali biti kući iza 23 sata, a konzumacija alkohola im ne bi smjela biti dopuštena ni u kojem slučaju.
- Problem alkoholizma kod mladih je ogroman. Mi u centru imamo liječene alkoholičare koji su stari oko 23 godine. Prema tome, ako je već sada liječeni alkoholičar, jasno je kako je mlada ta osoba počela piti, dodaje Matović.
Društvo, financijski problemi, pubertetska dob, dokazivanje pred prijateljima, samo su neki od razloga za početak konzumacije alkohola. Nakon te prvobitne zabave kasnije se sve to pretvara u jedan veliki problem koji je u gradu Mostaru na samom vrhuncu. Škola također ne ulaže dovoljno u edukaciju, tako da su djeca, zapravo, prepuštena svojim roditeljima, a pitanje je hoće li uopće razgovarati s njima o tome.
- Djeci bi zaista bilo lakše da mogu negdje potražiti stručnu pomoć, ali nemaju gdje to napraviti. Čelnike grada Mostara treba biti sram što nam grad, a posebice mladi ljudi ovako propadaju i što svi to gledaju, ali bitno ništa nitko ne čini, istaknula je Matović.

Odgovornost zajednice

Hoće li Mostar ikada imati društvo za trijeznost, za sada nije poznato, ali da je potrebno gradu, to se može bez sumnje reći, jer je mladih alkoholičara sve više u gradu na Neretvi i njihov broj iz dana u dan sve je veći i pretvara se u ogroman problem cijele zajednice.
- Zanimljivo je kako se sve više djevojka odaje alkoholu, pa čak i u većoj mjeri nego muškarci, što nam samo dodatno govori koliko je problem izražen i u kakvom je stanju grad Mostar, kazala je Matović za kraj.

Dnevni list