Brkić odustao od mjesta ravnatelja policije HNŽ-a

Dragan Brkić
...ovu dužnost, te kako, također ,povlači svoju kandidaturu za ovo mjesto. Neovisni odbor je Brkića ocijenio kao najboljeg kandidata za obavljanje dužnosti ravnatelja policije HNŽ-a, ali politika, točnije bošnjačke stranke već devet mjeseci blokirale su njegovo imenovanje.

- Vlada smatra kako je obavila svoj dio posla. Sada je na Neovisnom odboru da odluči, odnosno, predloži novog kandidata za ovu dužnost - rekao nam je jučer kratko predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. Ponovio je kako odgovornost za sigurnosno stanje sada trebaju nositi oni koji mjesecima blokiraju imenovanje prvog policajca u HNŽ-u.

- Vlada će ovoga tjedna normalno održati sjednicu i nastaviti raditi poslove koji su pred nama, a što će se dalje raditi o ovom pitanju, neka odluči Neovisni odbor - zaključio je Lasić. Stanje dodatno komplicira činjenica kako uskoro nisu planirani novi sastanci vladajućih političkih stranaka o ovome pitanju. - Za sada nema planova za nove sastanke. Mi i dalje smatramo kako se stav Neovisnog odbora treba ispoštovati. Ako politika želi imenovati čelne ljude u policiji, onda ne znam zašto se to tijelo uopće zove Neovisni odbor - poručio je jučer predsjednik HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro. Pitanje izbora ravnatelja policije HNŽ-a već dugo vrijeme je glavni razlog krize unutar Vlade HNŽ-a. Prije mjesec dana u Mostaru nije imao tko zaustaviti skupinu huligana koja je palila zgrade institucija.

Glavni razlog izostanka reakcije upravo je to što policija u županiji nije imala ravnatelja. Sada se samo možemo nadati kako u Mostaru neće biti sličnih scena. Također, nije nemoguće da Vlada uskoro imenuje novog v.d. ravnatelja policije HNŽ-a, ali još uvijek se ne spominju imena ljudi koji bi mogli naslijediti Brkića na ovoj dužnosti. Sigurno je samo kako policija treba što prije imati zapovjednika u HNŽ-u. Bez toga, sigurnosna situacija u županiji je ispod razine.

Večernji List