FOTO  Božićni domjenak Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti

FPMOZ, domjenak

Program pod nazivom" U susret Božiću"  započeo je božićnom pjesmom Zdravo budi mladi kralju, a potom je sve nazočne pozdravila rektorica Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Ljerka Ostojić. Nakon toga  dekan FPMOZ-a prof.dr.sc. Mario Vasilj  je  svima zaželio sretne nadolazeće blagdane riječima:

Božićni prijam Poštovani uzvanici, dragi prijatelji! Krist dolazi kao dijete i rađa se u štalici. I na neprilično mjesto i kao najnemoćnije od svih stvorenja. Bogovi ove zemlje biraju palače, dolaze u velikom stilu s bubnjevima i gromovima. Krist dolazi tiho uz tihi pjev noći, dozivajući zoru čovječanstva. I od tada svijetli Svjetlo Svijeta i doziva svako ljusko srce da slijedi to Svijetlo, da svoje srce, misli i htijenja usmjeri prema tom Svjetlu i ostvari život dostojan čovjeka. Ljubi i radi što hoćeš još davno je rekao sveti Augustin. Ljubav je moć koja nas oplemenjuje i omogućava nam da činimo dobro. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci narodna je istina koja proizlazi iz iskustva života. Ali nije niti u dobru lako dobar biti jer se čovjek uzoholi. Kajem se zbog oholosti koje i nisam bio svjestan. Božić je vrijeme koje u sebi nosi poziv na pomirenje i oprost. Ljudi smo i grešni smo, al ne želimo ustrajati u grijehu. Stoga osim isprike i kajanja, što ostaje čovjeku. Činiti dobro. I na tom putu ne dati se nikada umoriti. Kažu da je jednom učiniti nešto dobro pohvalno i vrijedno, ali nije dovoljno, u tome valja i treba ustrajati. Činiti dobro, uvijek i iznova. Dobro se dobrim vraća davno je naš narod ustvrdio ovu iskustvenu istinu. No, činimo li dobro što očekujemo da nam netko uzvrati ili stoga što nas to čini sretnima. Ukoliko smo činili dobro jer smo očekivali uzvrat onda ga nismo učinili nego smo kupili uslugu. Kad čovjek čini dobro, on se i osjeća dobro, kada se osjeća dobro on ima ispunjen život. Stoga u ovom Božićnom ozračju svima želim da ustrajemo u ljubavi jedni prema drugima i da se ne damo umoriti u činjenju dobra.

MOLITVA MAJKE TEREZE

Čovjek je nerazuman, nelogičan, sebičan.

Nije važno, voli ga!

Ako činiš dobro, pripisati će to tvojim sebičnim ciljevima.

Nije važno, čini dobro!

Ako ostvaruješ svoje ciljeve, naći ćeš lažne prijatelje i iskrene neprijatelje.

Nije važno, ostvaruj svoje ciljeve!

Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno.

Nije važno, čini dobro!

Poštenje i iskrenost učinit će te ranjivim.

Nije važno, budi iskren i pošten! O

no što si godinama stvarao u času bi moglo razrušeno biti.

Nije važno, stvaraj!

Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći.

Nije važno, pomaži im!

Daješ svijetu najbolje od sebe, a on će ti uzvratiti udarcima.

Nije važno, daj najbolje od sebe!

Ovim riječima naše svetice svima želim sretan i blagoslovljen Božić, obilje Božjeg blagoslova te sretnu i uspješnu novu godinu 2014. Svako vam dobro i živjeli.

Potom je u programu uslijedilo  potpisivanje sporazuma o suradnji FPMOZ-a i Instituta za turizam i okoliš kojeg su potpisali dekan FPMOZ-a prof.dr.sc. Mario Vasilj i dr.sc. Zoran Primorac.

Nakon toga uslijedila je  dodjela dekanove nagrade studentima, te otvaranje novog laboratorija na fakultetu.

Po završetku protokolarnog dijela večeri usijedilo je druženje svih nazočnih koje je potrajalo nekoliko sati.

Za glazbenu dio programa pobrinuli su se članovi Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Portal HERCEGOVINA.info imao je čast nazočiti ovom domjenku, a kako je sve to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tijekom sutrašnjeg dana i video prilog sa domjenka.