Blagaj sve veći turistički biser

Blagaj

Viši nivo

Sve je više stranih gostiju koji u ovaj nekadašnji šeher dolaze da vide Stjepan-grad, u čiju je revitalizaciju Agencija "Stari grad" uložila znantna sredstva, a odnedavno je i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije posvetila pažnju ovoj tvrđavi, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, izgradivši posjetiteljsku infrastrukturu.

- Uredili smo staze prema Stjepan-gradu, postavili klupice i turističke info-panele, jer nam je cilj da obogatimo ponudu. Raduje nas što je sve veći broj turista zainteresiranih za ovu tvrđavu - kaže nam Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ.

Iako kvalitet turističkih sadržaja u Blagaju namjeravaju podići na viši nivo, Bašić naglašava da mjesta nezadovoljstvu nema. Jer, kako ističe, većini stranih, ali i domaćih gostiju koji dolaze u Mostar, Blagaj je nezaobilazna destinacija.

- Sezona je veoma lijepo počela. Pristižu nam turisti iz mnogih zemalja, a veliki broj njih je s Dalekog istoka. Kinezi, naprimjer, u sve većem broju dolaze u sklopu regionalne turneje, a već nekoliko godina tu su i Arapi, koji su željni privatnosti pa najčešće iznajmljuju vile s bazenima u Blagaju i okolici, gdje dan boravka košta od 70 do 80 eura - govori Bašić.

Puno pastrmke

Ljestvicu više su podigli, govori nam, i kad je riječ o rijeci Buni, koja je bogata mekousnom pastrmkom. Od lani su počeli s održavanjem međunarodnih revijalnih kupova u mušičarenju.

Ogromni potencijali

- Turistički potencijali u Blagaju su ogromni. Tekija je najveći mamac za turiste, a sve je više onih koji žele doživjeti jedinstvenu atrakciju - vožnju čamcem u vrelo Bune. Tu je i kanu-safari, ali i kampiranje uz rijeku Bunicu, poznatu po ljekovitim svojstvima, kao i brojni drugi sadržaji koji sve više privlače turiste - zaključuje Bašić.