Bivši direktori Fabrike duhana Mostar otpisivali dugove fiktivnim firmama

fabrika duhana mostar, privatizacija, fabrika duhana mostar

... pojedini bivši direktori nezakonitim poslovanjem i zlouporabom položaja i ovlasti oštetili ovo poduzeće u višemilijunskom iznosu.

Proizvodnja u ovoj fabrici, koja je u 67-postotnom vlasništvu Federacije BiH, obustavljena je još 2007. godine.

Nezakonita prodaja
Glavni tužitelj Tužiteljstva HNŽ Mladen Jurišić kaže da izvještaj Financijske policije o poslovanju FDM-a od 2002. do 2005. godine ukazuje na to da je tada učinjen niz propusta koji su ovu fabriku doveli do dubioza, stečaja, a potom i likvidacije, piše Dnevni avaz.

"Hitno sam naredio tužitelju Zdenku Kovaču da otvori istragu jer postoji opasnost od zastare pojedinih kaznenih djela. Trebamo još samo sakupiti dokumentaciju, obaviti vještačenja kako bi se izračunala konačna šteta koju je FDM pretrpio eventualnim nezakonitim radnjama i saslušati osumnjičene, odnosno bivše direktore", ističe Jurišić.

Osim nezakonite prodaje cigareta dvojici kupaca s Cipra po nekoj vrsti damping cijena, za koje ne postoje odluke nadležnih, kojom je poduzeće oštećeno za 2,5 milijuna KM, izvješće pokazuje i da je poduzeće od 2001. do 2005. umanjilo vrijednost imovine i glavnice za 6,2 milijuna KM.

Također, zakonski je upitan i kupoprodajni ugovor zaključen s izvjesnim Krešimirom Ćorićem o prodaji odmarališta FDM-a u Gradcu za samo 150.000 KM.

Poklanjali robu
"Prema mišljenju iz izvješća, osnovni uzrok stalnog poslovanja s gubicima su nenaplaćena potraživanja od kupaca, prodaja cigareta nedostupnim i nepoznatim firmama te prodaja nelikvidnim kupcima. Fabrika je sva potraživanja od fiktivnih firmi, kao i nedostupnih firmi, otpisivala, odnosno faktički poklanjala svoju robu i tako stvarala klasični gubitak u poslovanju koji je dostigao iznos od oko četiri milijuna KM", kaže Jurišić.

Akumulirani gubitak 30. lipnja 2005. iznosio je 7,5 milijuna KM. FDM je u tom periodu trebao izmiriti gubitke i obaveze u iznosu od 13,4 milijuna KM.

Garancija nepostojeće banke
Najveća stavka potraživanja od 910.650 KM bila je prema banci "Bancocom" Sarajevo, koja uopće nije registrirana u Županijskom sudu Sarajevo.

Izvjesno je da je FDM uzimao garanciju od nepostojeće banke, što, također, upućuje na kriminal tadašnjeg rukovodstva.