FOTO  Biciklisti iz BiH i Hrvatske iz Mostara krenuli prema Vukovaru

biciklizam, biciklistički klub Mostar
Na put dug 420 kilometar krenulo je 40-tak biciklista iz Mostara, Gruda, Tomislavgrada, Livna, Ljubuškog, Čitluka, Međugorja, Zagreba, Metkovića, Osijeka i Vukovara, a putem će im se pridružiti biciklisti iz središnje Bosne i Posavine.

Nakon što su položili cvijeće te zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima ispred Kosače, sudionici karavane isto su to učinili kod spomen križa u Vukovarskoj ulici, a nakon toga su krenuli prema Vukovaru.

Karavanu su ispratili brojni građani Mostara te predstavnici lokalne vlasti i gradskog sportskog saveza kojima je uručena metalna maketa bicikla na kojem je ugraviran naziv biciklističke karavane. Riječ je o ručnom radu,a ista maketa bicikla bit će uručena predstavnicima lokalne vlasti u Vukovaru.

Predsjednik Biciklističkog kluba Mostara Toni Zorić pojasnio je kako se biciklističkom karavanom želi unaprijediti prijateljski odnosi između Grada Mostara i Grada Vukovara koji su okrunjeni potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu i suradnji, te se želi odati počast svim stradalima u BiH i Hrvatskoj, posebice u Vukovaru.

„Drago nam je da i ove godine organiziramo biciklističku karavanu kojom želimo povezati dva prijateljska grada. Karavanom želimo učvrstiti nit prijateljstva između ova dva ratom stradala grada ali i između gradova kroz koje karavana prolazi", kazao je Zorić, dodavši kako će karavana, između ostalog, proći Kiseljakom, Žepčem, Orašjem i Županjom.

Predsjednik Biciklističkog kluba Vukovar Ivan Jarić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine na put biciklom do Vukovara odlučio respektabilan broj ljudi.

„Nadam se kako ćemo svake godine imati biciklističku karavanu prijateljstva Mostar - Vukovar jer ovo je događaj koji povezuje ljude, gradove i države, koji širi optimizam i ruši sve postavljene granice" poručio je Jarić.

Tajnik Udruge za promociju biciklizma "Hercegovina Bike" Goran Prskalo pojasnio je kako će biciklistička karavana, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika FBiH Živka Budimira, Sportskog saveza Grada Mostara i Grada Vukovara, trajati pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine 420 kilometara.

"Najstariji sudionik biciklističke karavane ima 54. godine, a najmlađi 9. godina, a ono na što smo posebno ponosni jeste da u ovogodišnjoj karavani sudjeluju tri žene i to iz Osijeka, Tomislavgrada i Livna - kazao je Prskalo, zahvaljujući svima koji su pomogli u organizaciji ove karavane.

„Sretan sam što i ove godine mogu biti u karavani i nadam se da ću ovaj put s biciklom preći više kilometara nego prošle godine - kazao je najmlađi sudionik karavane Matej Zorić, koji je prošle godine s biciklom prošao skoro pola puta do Vukovara.

Svi detalji u vezi biciklističke karavane mogu se pronaći portalima www.bkmostar.ba i www.bikemagazin.info a tijek same karavane može će se pratiti na facebook stranici www.facebook.com/karavanaprijateljstva.

Organizaciju karavane podržali su Euroherc, GumaM, Keš, OIL-AC, Karting Klub, Konoba Goranci , Nsoft, Caffe Gaga, Vanima, Energy-Commerce, Hercegovina Produkt, Hercegovina Vino, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, JIM, Klub Drugi Način, Biokomerc, Croatia Osiguranje, Candy Mix, HDZ BiH, Jamnica, Bernina, Lumen, Hercegovačka Pivovara, Pekara Putnik, USP Krpelji, Shift Brand Design, Udruga Zavjet, USP Munje, Venera., Ledo, Moto klub Vukovar, Palaćinka Bar 1, Slastičarnica Pepi,, Ciklocentar, Caffe Dario, Udruga za rekreacijski biciklizam „Biciklivo-Rekreativo" Vukovar.

U organizaciji biciklističke karavne još sudjeluju: BK Lepenica, BK Kiseljak, BK Žepče, BK Vukovar, te BK Županja.