FOTO  Bešlić upriličio prijam za predstavnike vjerskih zajednica u Mostaru

"Želim vas sve toplo i srdačno pozdraviti i zahvaliti na vašem odazivu na ovaj prijem, u tjednu 'međureligijskog sklada u svijetu'. Ovaj današnji susret je svakako dobra prilika da se još jedanput susretnemo i razmijenimo naša promišljanja", kazao je mostarski gradonačelnik u svom uvodnom govoru, istaknuvši kako je povod ovoga prijama iskazivanje zahvale za prošlogodišnju i dugogodišnju suradnju između Grada i vjerskih zajednica. 

"Zahvalan sam svima na dosadašnjoj suradnji tijekom proteklih 10 godina od kada sam na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara. Naša suradnja u proteklom razdoblju bila je s većim ili manjim intenzitetom, ali smatram da je važno napomenuti da nikada nije prekinuta. Današnji susret je dobra prigoda da se suradnja produbi i poboljšano nastavi u budućnosti, na zadovoljstvo građana, vjerskih zajednica, vjernika, te Grada u cijelosti", kazao je gradonačelnik Mostara.

Po njegovim riječima, prostora za suradnju ima puno kako bi se kulturom zajedništva mogao i dalje unaprjeđivati vjerski i kulturni život članova svih zajednica u Mostaru, a time i samoga Grada.

"Danas više nego ikada potrebno nam je graditi suživot uz toleranciju i međusobno razumijevanje i uvažavanja.Vjerujem da i pored teškoga razdoblja koje je iza nas u ovome gradu ima mjesta za sve i da se uz vašu nesebičnu pomoć možemo puno dobroga uraditi i da naš Grad bude ugodno mjesto življenja za sve njegove građane. Oči naših građana i vaših vjernika, ali i oči svih u BiH uprte su u nas i Mostar gotovo svakodnevno te stoga mi svojim izjavama, potezima, porukama i gestama možemo puno doprinijeti u unaprjeđenju našeg odnosa, ali isto tako i pokvariti ga, i poslati iz Mostara neke druge poruke koje će štetiti nama, građanima, vjernicima i ukupnim odnosima u BiH", kazao je Bešlić.

U izbor dobroga ili lošega ne treba dvojiti jer u svakoj religiji na ovim prostorima uči se o dobrim djelima i kako treba činiti dobro. Zbog toga vjerujem da ćemo svi primijeniti ono što nas vjera podučava i da će Mostar postati Grad gdje nitko nikoga neće i ne smije ugrožavati, kazao je Bešlić, istaknuvši kako je "naša različitost, naše bogatstvo, a ne naše prokletstvo, te da će to bogatstvo donijeti plodove koje ćemo znati iskoristiti na dobrobit svih".

"Želim i današnjim susretom sve nas da potaknem na takvo promišljanje. Želja za sve iskrenijom suradnjom je svakim danom sve veća, a očekivanja građana su svakako velika kada je u pitanju međureligijska suradnja. Grad priprema mnoge projekte koje želi pokrenuti u suradnji sa vjerskim zajednicama, tako da vjerujem da ta suradnja neće izostati.  

Ono što očekujemo je da nam vjerske zajednice ne diktiraju političke stavove, ali svakako očekujemo da svaka vjerska zajednica u gradu šalje poruku svojim vjernicima da podrže ono što donosi mir, kvalitetniji život i dobrobit svakom građaninu.

U vjeri da će ovaj i ovakvi susreti doprinijeti bržim pozitivnim promjenama u gradu želim izraziti zahvalnost i razumijevanje za vašu suradnju i strpljivost sa gradom ponekada i u vrlo teškim trenutcima i za vas i za grad", kazao je Bešlić.

Vjerujući u Božju i vašu pomoć za bolje sutra želim vam osobno svako dobro, te dobre rezultate u vašem radu sa vjernicima i bolju međureligijsku suradnju tako da religija uistinu bude u službi života i suživota.

Na današnjem sastanku, koji je bio zatvoren za javnost sudjelovali predsjednica Židovske općine Mostar Erna Cipra, iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović, biskup mostarski - duvanjski dr. Ratko Perić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. Željko Majić te u ime provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo. Prijemu su bili nazočni i načelnici pojedinih gradskih odjela.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su i pozdravili jedan ovakav susret od strane mostarskog gradonačelnika, izrazili su nadu kako će on postati tradicija te naglasili kako je ovo dobra poruka za građane Mostara, ali i širu javnost.