FOTO  Bešlić primio u Gradskoj upravi Mostara Petera Sorensena

Ljubo Bešlić, Gradska uprava Mostara, Peter Sorensen

Gradonačelnik Mostara na početku sastanka zaželio je dobrodošlicu novoimenovanom voditelju Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebnog predstavnika EU u BiH te mu zaželio uspješan rad.

         U nastavku sastanka gradonačelnik je Bešlić upoznao Sorensena s političkim prilikama u Mostaru, napose nakon procesa ujedinjenja grada, odnosno nakon ukidanja šest gradskih općina, ali i problemima koji su nastali nakon toga, kao i obećanjima međunarodne zajednice i OHR-a.

         Bešlić je podsjetio kako je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown obećao potpuno preseljenje pet federalnih ministarstava u Mostar, zaposlenje dijela namještenika u ta ministarstva, a što se nikada nije realiziralo.

         Ukazao je na ne rješavanje problema Kuvajtskog kredita, obećanje koje također nije ispunio Ashdown, te opstrukcije s federalne razine koje se provede na projektima dovršetka izgradnje mosta preko Neretve, vjetro-parka na Podveležju, izgradnje zgrade federalne vlade i još nekih manjih projekata.

         Istaknuo je i problem s raspodjelom prihoda od PDV-a koja je na štetu lokalnih zajednica, što nije samo problem Mostar već i gotovo svih gradova i općina u FBiH, te jaku centralizaciju u Bosni i Hercegovini, zbog čega u svom razvitku i investicijama svakako trpi i Mostar.