Bešlić: OHR i Ashdown su prevarili Mostar

Tema koju obrađuje emisija koja je na programu BNT-a četvrtkom je Bosna i Hercegovina, odnosno stanje u BiH danas 15 godina nakon rata i kakva je budućnost i perspektiva BiH, a u tom kontekstu Mostara, kao grada koji je bio podijeljen i razrušen. Gradonačelnik je govorio o prilikama u gradu, problemima, procesu integracije te o maćehinskom odnosu viših razina vlasti prema Mostaru, posebice federalnih i državnih, kao i međunarodne zajednice i OHR-a, koji su Mostaru obećavali silnu pomoć nakon integracije, ali je sve praktično ostalo na praznim riječima.

To se posebno odnosi na obećanje da će u Mostar biti preseljeno pet federalnih ministarstva, ali se to nikada u cijelosti nije dogodilo. Zbog toga se u gradu na Neretvi godinama vukao problem s viškom zaposlenika u mostarskoj Gradskoj upravi, a na kraju su gradske vlasti bili prisiljene tražiti kredit do Svjetske banke kako bi došli do sredstava za osnivanje tvrtke Mo-parking u kojoj će posao naći namještenici koji su bili višak u Gradskoj upravi.

Velike probleme mostarskim gradskim vlastima su stvorila i zakonska rješenja temeljem koji je Grad ostao bez značajnog dijela sredstava iz proračuna. Tu se posebno misli na Zakon o porezu na nekretnine koji je prije nekoliko godina odredio da novac od ovih sredstava pripada županiji, a ne lokalnoj zajednici. Mnogo je još ovakvih primjera, a oni su glavni razlog zbog kojeg je proračun Mostara godinama u deficitu. Grad je došao u situaciju da se više ne može opterećivati, a vlasti su bili primorane nedavno smanjiti plaće službenicima za 10 posto.

(Dnevnik.ba)