Autom preko Starog mosta: To je još uradio samo jedan Talijan u II. svjetskom ratu

Stari most, Stari Most Mostar, auto, turčin, Stari Most Mostar, Stari most, auto
...slučajni prolaznici dobila je svoj epilog u MUPU HNŽ-a. Turskog državljanina B.G. koji je vozilom Seat Leon pokušao preći most jučer je saslušala policija. Unatoč našim pozivima, jučer do kasnih poslijepodnevnih sati nismo mogli doći do detaljnijih informacija jer se u policiji nitko nije javljao. Jučer nije bilo moguće saznati je li Turčin preko Starog vozio jer je zalutao ili je to bilo učinjeno iz obijesti. Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a je kazao kako će Turčin, ukoliko se ustanove oštećenja na Starom mostu odgovarati za kazneno djela a ukoliko ne bude oštećenja dobiti će samo prekršajnu prijavu. Fotografija koja je jučer obišla većinu elektronskih medija i društvenih medija izazvala je zgražavanje mostaraca koji su tako djelo doživjeli kao skrnavljenje svoje svetinje.

Brojne osude

Emir Balić dugogodišnji skakač sa Starog mosta osudio je ovaj čin i nazvao ga "najgorim kičem godine".
"Sjećam se da je to uradio samo jedan Talijan u II. Svjetskom ratu. Kakva je to mudrost automobilom prelaziti preko zaštićenog spomenika? To je poniženje za Stari most i za sve ljude koji ga vole", istaknuo je Balić. On je podsjetio kako Starom mostu posebnu pažnju posvećuju ljudi iz cijelog svijeta te se osvrnuo na ljetošnji svjetski kup Red bull cliff diving.
"Uoči Svjetskog kupa skokova, skakaonicu su tako lijepo napravili i vodili računa o svakom detalju kako ne bi došlo do oštećenja mosta. Sad dođe netko i usudi se igrati sa nacionalnim spomenikom", kazao je Balić.
Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za UNESCO Adil Osmanović oštro je osudio neodgovorno ponašanje vozača preko Starog mosta i upozorio na obvezu poštovanja spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Podsjetio je da je Stari most jedna od najpoznatijih građevina iz BiH u svijetu, te da ima nemjerljiv značaj kako u kulturno povijesnom smislu, tako i u turističkoj ponudi BiH.

Značaj Starog mosta

"Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum kako bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u Bosni i Hercegovini", rekao je Osmanović.
Ove godine obilježeno je deset godina od upisa Stare jezgre i Starog mosta u Mostaru na listu svjetske baštine UNESCO-a. Desetogodišnjica upisa obilježena pod pokroviteljstvom generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove, što govori o značaju ovog spomenika za svjetsku baštinu.

Dnevni list