Autecesta kroz Hercegovinu: Kroz Prenj će prolaziti tunel dug 10 kilometara!

autocesta

... potvrđeno je „Avazu" iz „Autocesta FBiH". Nova varijanta dionice Konjic - Mostar-Sjever, koja prolazi kroz Prenj, omogućava potpuno drugačiji razvoj Koridora 5C, uvažavajući ograničene kapacitete Federacije za daljnje zaduživanje i čini dionicu prihvatljivijom za moguće finansijere.

Najzahtjevniji objekt

Analizom idejnog projekta na Koridoru 5C utvrđeno je da je ranija trasa predložena vrlo ležerno bez ikakvog pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja po investitora, odnosno po BiH. Jasmin Bučo, v. d. direktora „Autocesta", kaže za Avaz da uopće ne treba porediti raniji prijedlog sa sadašnjim, s obzirom na to da je prvobitnu trasu bilo nemoguće realizirati jer, kako kaže, „to niko nije želio finansirati".

- Dionicom kroz Prenj i dolinu Bijela trasa se skraćuje za 18 kilometara te se ostvaruju uštede od blizu 602 miliona KM - kaže Bučo.

Na ovoj dionici prva četiri kilometra su izrazito kompleksna, jer je potrebno sagraditi dva velika mosta i petlju u Ovčarima te tunel između tih mostova.

Bučo: Najkraći rok

- Nakon toga nastavljamo dolinom Bijela, gdje nemamo nekih velikih poteškoća, a onda dolazimo na najzahtjevniji objekt, a to je tunel Prenj, dužine deset kilometara. To je generacijski projekt i predstavlja izazov sam za sebe - ističe Bučo.

Devizne rezerve

Vlada FBiH usvojila je idejni projekt, nakon čega su urađene ostale studije, geološke, prometne i okolišne. Kako je rečeno, za ovu dionicu zamišljeno je da se koriste izvori finansiranja koji do sada nisu bili korišteni.

- To su devizne rezerve koje mnoge države širom svijeta imaju na raspolaganju. Često se taj novac plasira u državne, odnosno infrastrukturne projekte koji su pouzdani, kao što je gradnja autoputa. Konjic - Mostar-Sjever idealan je kandidat za ovaj model jer proizvodi velike prometne efekte, a dionica može biti spremna za gradnju u najkraćem roku, to jest da eksproprijacija predstavlja minimalan utjecaj na dinamiku projekata - kaže Bučo.

BROJKE

- 35,16 kilometara dužina dionice
- 18 kilometara skraćuje se trasa

avaz.ba