Apel Aluminija predsjedniku Vlade i ministrima u Vladi federacije BiH

Poštovani,
ni devet mjeseci nije prošlo od blokade željezničke pruge i kolodvora u Čapljini, kada je doveden u pitanje naš rad, a protuzakonito i krajnje nerazumno ponašanje organizatora obustave rada strojovođa u FBiH ovoga puta je uspjelo u potpunosti zaustaviti naš pogon Anoda i dovesti u pitanje cjelokupan rad Aluminija.

Beskompromisno tražimo konkretnu i žurnu reakciju, pošto ovo stanje za nas znači neizvjesno iščekivanje vikenda s kojim ćemo potrošiti ukupne zalihe smole, petrolkoksa i glinice, bez kojih ALUMINIJ PRESTAJE S RADOM!

Premda na desetke tisuća eura dnevno bacamo u vjetar zbog brodova s našim sirovinama koji stoje u Luci Ploče, to nam je sada zanemarivo i spominjati u odnosu na katastrofu koja nas čeka ukoliko Vlada FBiH i vlast u cjelini zanemare svoju dužnost i obveze i ne prekinu protuzakonitu blokadu rada Željenzica.
Zakon, naime, jasno propisuje odredbe o ponašanju u slučaju štrajka i nema dvojbi o tomu kako i zaposlenici Željeznica FBiH ne smiju svojim radnjama ugroziti opstanak drugoga poslovnog subjekta odnosno jasno je kako u slučajevima nužde promet vlakovima mora biti omogućen, a mi drukčije ne možemo dopremiti nužne sirovine u Mostar.

Od Vlade FBiH tražimo žurno razbijanje blokade i omogućavanje prometovanja vlakovima za Aluminij d.d. Mostar kako bismo dobili prijeko potrebnu sirovinu bez koje naših 900 radnika već za vikend ostaje bez posla, jer u slučaju zaustavljanja našega pogona Elektrolize u ovako kratkom vremenu, to nije privremeno - nego trajno!
Kako stvari ne bi eskalirale, jer je stanje već više nego dramatično, Uprava Društva, zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenika Aluminija, zahtjeva od Vlade FBiH urazumljivanje i žestoku reakciju kako nam proizvodnja ne bi stala, a nitko pa ni željezničari niti Vlada nema pravo, što štrajkom što šutnjom, ugroziti doslovce naš goli život!

aluminij.ba