Aluminiju konačno vraćen njegov silos za utovar glinice u Luci Ploče

Ivo Bradvica, Aluminij Mostar
Riječ je o silosu za utovar glinice, zapremine 20 tisuća tona, kojim nismo, premda je našim vlasništvom, mogli gospodariti od obnove rada 1997. godine, a za koji se intenzivno i nepopustljivo pregovaralo proteklih gotovo godinu dana, što je bilo jednim od prioritetnih ciljeva u Programu rada Uprave Aluminija koji je sada uspješno riješen, čak i prije Nove godine koja je bila postavljena kao krajnji rok.

Naime, taj je silos Aluminij prije Domovinskoga rata koristio za izvoz svoje glinice, sve do travnja 1992. godine, kada srpsko-crnogorski agresori u potpunosti razaraju Tvornicu glinice u Mostaru koju više nije bilo moguće obnoviti. Iz objektivnih tehničkih razloga bilo je teško preinačiti namjenu toga silosa kako bi, namjesto otpremanja glinice na brodove, s drugom polovicom 1990-tih počeo zaprimati sirovinu i njome puniti teretne vlakove za Mostar pa je, kao takov, godinama bio zapušten, da bi ga Luka Ploče u jednomu trenutku dala na raspolaganje tvornici glinice Birač iz Zvornika, za potrebe njihova izvoza.

Zahvaljujući ustrajnosti Uprave Društva, silos je od 31. listopada 2011. godine ponovno u nespornom vlasništvu mostarske tvornice i lučka je uprava naložila Biraču potpuno ga isprazniti i prepustiti na upravljanje Aluminiju d.d. Mostar, kao stvarnomu vlasniku.

- Naši će stručnjaci, uvjeren sam, brzo iznaći rješenje za premošćenje tehničkih poteškoća odnosno za osposobljavanje silosa koji će sada primati našu glinicu koju, preko Glencorea, uvozimo iz Grčke. Dobit nam je višestruka jer godinama se mučimo s činjenicom da smo, zbog malenoga gaza u tomu dijelu Jadranskoga mora, primorani naručivati samo manje brodove, do 8500 mt nosivosti, koje moramo odmah pretovarati u vlakove i voziti za Mostar. Tako smo se nekoliko puta našli na samomu rubu katastrofe glede štrajkova u Željeznicama FBiH te smo danima čekali na prijeko potrebnu sirovinu za rad Elektrolize, a ujedno smo plaćali desetke tisuća maraka dnevno za ležanje punih brodova u Pločama. Sada ćemo pristigli teret moći istovarati odmah, skladištiti kupljenu glinicu u svojemu silosu i puno lakše planirati njezin pretovar za Mostar, s osjetno manjim troškovima lučkih usluga, što je za Aluminij, napose u ovomu recesijskom vremenu, kada se suočavamo s izrazito nestabilnim tržištem metala i visokim mjesečnim gubitcima, neprocjenjiv uspjeh i svojevrsni pomak na putu konačnoga prevladavanja financijske krize - komentirao je direktor Bradvica.

aluminij.ba