FOTO  Aluminijevi vatrogasci znalački odgovorili zahtjevima složene vatrogasne vježbe

aluminij, Aluminij Mostar, vatrogasci
... Službe protupožarne zaštite Aluminija d.d. Mostar, uspješno je danas provedena unutar tvorničkoga kruga. Aluminijevi su vatrogasci, zajedno s drugim kolegama iz Odjela sigurnosnih i zajedničkih poslova, znalački odgovorili složenomu scenariju u kojemu je, ljudskom nepažnjom, došlo do zapaljenja komunalnoga otpada, dok je, istodobno, u neposrednoj blizini viljuškarom oborena metalna burad iz kojih se izlila zapaljiva tekućina.

- Takov scenarij odgovara stvarnim opasnostima koje su realne za industrijske prostore. Odmah po dojavi, naši su djelatnici izišli na lice mjesta, te je jedno vatrogasno vozilo odgovarajućim aparatima gasilo požarište na odlagalištu otpada, dok je drugo vozilo sintetičkom pjenom posipalo prolivenu zapaljivu tekućinu - kazao nam je rukovoditelj Službe PPZ-a Tibor Rašić, pojasnivši kako Aluminij koristi najsuvremeniju opremu i metode borbe s vatrom i opasnostima koje požari nose, napose kada je riječ o zapaljivim kemikalijama i sličnomu, jer tu treba uzeti u obzir i jako bitan čimbenik zaštite okoliša od zagađenja.

Naime, sintetičku se pjenu koristi kako bi neutralizirali opasne tekuće, a ujedno spriječili zagađenje podzemnih voda. Sama je pjena u potpunosti biorazgradiva i, kao takova, neškodljiva po čovjekovu sredinu.

- Dok su vatrogasci sanirali požarište i mjesto mogućega zapaljenja gorive tekućine, kolege s održavanja zelenih površina posebnom su crpkom isušivali susjedni bazen, kao preventivnu mjeru, ukoliko bi sporne kemikalije došle do njega. Scenarij je bio zahtjevan, ali smo mu odgovorili u cijelosti i bez pogrješke - domeće Rašić, ističući kako je vježba potvrdila izvrsnu usklađenost u reakciji čitavoga niza tvorničkih službi, čemu svjedoče i prizori s poligona na kojemu je vježba provedena, a na kojemu su, osim vatrogasnih, bila i teška jaružala, kao i vozilo hitne pomoći.