FOTO  Aluminijevi vatrogasci pomogli gašenje razbuktanoga požara u Baćevićima

požar, Aluminij Mostar, Čapljina, požar, vatrogasci, Gabela, unka, požar, Čapljina, požar, autootpad, bišće polje, požari, vatrogasci

Premda su žeravice koje je nosio vjetar s opožarenoga prostora Baćevića opasno prijetile i tvorničkomu krugu Aluminija, padajući svuda unaokolo, preventivne su radnje u mostarskoj tvornici polučile željene ishode odnosno nije došlo do nastanka otvorenoga plamena unutar Aluminija.

Upravo je to razlogom što su u Aluminiju tijekom cijele godine na snazi pojačane protupožarne mjere, a nedavno smo, osim redovitoga održavanja niskoga raslinja, duljinom cijele južne strane tvorničke žice, doveli vodu i ugradili hidrante, što je uvelike povisilo razinu sigurnosti.

Ipak, i unatoč tomu, u noći na 31. kolovoza imali smo dvije intervencije u tvorničkomu krugu, a Jure Sušac, voditelj Službe zajedničkih poslova Aluminija, u čijoj je mjerodavnosti i Služba protupožarne zaštite odnosno naša vatrogasna postrojba, upozorava kako ima pokazatelja koji upućuju na zaključak kako su obadva ta požara podmetnuta te je istraga u tijeku.

- Tu smo večer, na zamolbu policije i žitelja Baćevića, na požarište u Baćevićima, koje je zaprijetilo kućama i obližnjemu vojnomu skladištu, poslali u pomoć Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Mostar i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Čitluk, naše vatrogasno vozilo s vatrogasnom ekipom. Vrativši se s terena, momci su, eto, morali reagirati i u našemu tvorničkom krugu, ali je brza intervencija spriječila razbuktavanje plamena pa se sve završilo s manjom prijetnjom. No, činjenica da sumnjamo na podmetanje upozorava kako opreza nikada dosta jer, ma koliko se štitili od prirodnih nepogoda i utjecaja okolnih požara, zlonamjeran pojedinac pričinit će štetu i dovesti u opasnost i ljude i imovinu - kazuje nam Sušac.

Gaseći požar u Baćevićima, 31. je kolovoza helikopter Oružanih snaga BiH više puta nadlijetao prostor Aluminija, noseći vodu na opožarena područja. Srećom, plamen je pobijeđen i opasnost otklonjena, potvrdili su nam i u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Mostar.