Aluminij zahtjeva da Hrvatske željeznice prevezu sirovine iz Ploča u Mostar

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka
V.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica posebno se žestokim zahtjevom obratio predsjedniku i dopredsjednicima Vlade FBiH te ministru prometa i veza FBiH i glavnomu ravnatelju Željeznica FBiH.

U Zahtjevu stoji:

Poštovani,
s obzirom na razvoj stanja u svezi sa štrajkom strojovođa u FBiH, upozoravamo Vas kako je Aluminij na samomu rubu kolapsa jer je razdoblje iščekivanja dosegnulo kritičnu točku te od Vas tražimo žurno i neodgodivo odobrenje da Hrvatske željeznice prevezu naše sirovine iz Luke Ploče u Mostar. To je jedini način za naš spas jer neizvjesnost vikenda nam visi nad glavama kao mač.
Napominjemo, pogon Elektrolize ne smije stati jer, zaustavljanje elektrolitičkih ćelija bez predviđene i dugotrajne procedure znači zaustavljanje Aluminija zauvijek pošto ih više ne bi bilo moguće pokrenuti.

Opet Vas, kao i prije dva dana, podsjećamo na događanja iz ožujka ove godine odnosno na blokadu čapljinskoga kolodvora. Ovoga puta, pogon Anoda već nam je zaustavljen i sada strepimo od najgorega, a ovaj naš prijedlog za otvaranje mogućnosti prometovanja željezničara iz Hrvatske jedini nam je spas, osim da odmah pokrenete vlakove u FBiH. Jasno, ovo je prijedlog privremene mjere, do konačnoga rješavanja stanja uz FBiH.

Također Vas upozoravamo i na činjenicu da nam sirovine već danima stoje u Luci Ploče, a najavljen nam je dolazak još niza brodova. To su silni novci, desetci tisuća eura dnevno koje plaćamo samo za njihovo stajanje na pristaništu, praktično i za uzurpaciju tih brodova koji sada, natovareni našom robom, ne mogu nikamo. Neka Vam bude jasno da ove goleme financijske štete koje nam nanosi štrajk željezničara netko mora nadoknaditi, krivac mora odgovarati za gubitke koje nam je prouzročio pa nemojte dopustiti da ovo pređe u nenadoknadivu katastrofu divovskih razmjera, s 900 izgubljenih radnih mjesta!
Zakon, naime, jasno propisuje odredbe o ponašanju u slučaju štrajka i zaposlenici Željeznica FBiH ne smiju svojim radnjama ugroziti opstanak drugoga poslovnog subjekta odnosno jasno je kako u slučajevima nužde promet vlakovima mora biti omogućen, a mi drukčije ne možemo dopremiti nužne sirovine u Mostar.