Aluminij primio dva studenta iz Europske unije na šestotjednu stručnu praksu

Aluminij Mostar
Time smo postigli višestruku korist jer smo ujedno pomogli i odlazak dva studenta iz Mostara na stručnu praksu u tuđinstvo, što im je neprocjenjivim životnim i stručnim iskustvom.

Abigail Hallowes iz Velike Britanije i Petr Koukal iz Republike Češke provest će šest zanimljivih tjedana na stručnoj praksi u Aluminiju, aktivno radeći u tvorničkomu Laboratoriju, rabeći najsuvremenija tehnološka pomagala, pod budnom paskom Aluminijevih inženjera i drugoga stručnog osoblja. Glavni inženjer Kontrole i zaštite dr. Antonija Višekruna i rukovoditeljica Laboratorija Snježana Marić pune su hvale glede prilagodbe i brzoga usvajanja novih znanja kod dvoje mladih kolega.

- Teško je opisati oduševljenje Aluminijem i ovom sredinom uopće. Žalosti me što se o BiH i o Aluminiju, premda ste najveći izvoznik u državi, surađujete s brojnim svjetskim divovima i ovoliko skrbite o zaposlenicima i o okolišu, slabo ili ništa zna. Dapače, osupnulo me kada sam se pripremala za polazak iz Engleske i na Mreži pronašla neke negativne članke o Vama. Zapitala sam se tada na što ću ovdje naići, a kada sam došla upoznala sam srdačne ljude, zdravu radnu sredinu, prekrasne međuljudske odnose i nevjerojatno uređen tvornički krug. Jednostavno, iskustvo sasma protivno onomu što sam očekivala - komentira nam Abigal, a i Petr doživljava slično iskustvo.

- Kod nas doma, o BiH znamo samo iz vijesti o ratu i o aktualnim političkim problemima. No, toliko je toga lijepoga o čemu se ne izvještava. Aluminij je jednak bilo kojoj drugoj europskoj tvornici, čak i prednjači u odnosu na njih u nekim aspektima, primjerice u ovim rajskim vrtovima, pomaganju društvenoj zajednici, potpori djelatnicima. Pa onda Mostar koji je nadmašio moja očekivanja. Prešao sam preko Staroga mosta, šetao gradskim ulicama, kolege iz organizacije IAESTE upoznali su me s mjesnim ljudima, upoznali smo i osobe iz drugih krajeva jer smo smješteni u Studentskomu domu. Uistinu, nezaboravno iskustvo o kojemu ću rado pričati svojim prijateljima i obitelji kad se vratim doma - domeće Petr.

Kao i svi naši djelatnici, Abigail i Petr rade puno djelatno vrijeme, stječu nove vještine i naučeno primjenjuju u praksi, upoznaju proces nastanka primarnoga aluminija, uče kako radi tvornica koja je certificirana s dva ISO standarda (9001 i 14001) te priprema primjenu trećega (18001).

Aluminij je, svakako, i na ovaj način pokazao u punini svoje gostoprimstvo i posvjedočio zašto je baš mostarska tvornica divom svjetskih razmjera koji odavna, i po mnogočemu, nadmašuje sredinu u kojoj se nalazi.

aluminij.ba