Aluminij na životu još 7 dana, Uprava nema informacije o potezima Vlade FBiH

aluminij, Aluminij Mostar
...tvrtka uspjela osigurati još sedam dana opskrbe tvornice električnom energijom, no Pandža nema informacije o osiguranoj pomoći Vlade Federacije BiH Aluminiju, o čemu u ponedjeljak pišu pojedini mediji.

Pandža je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako su uz veliko razumijevanje svojih poslovnih partnera uspjeli riješiti pitanje opskrbe električnom energijom zaključno s nedjeljom navečer.

Električnom energijom Aluminij će sljedećih sedam dana opskrbljivati tvrtka AL Trade.

- Ne smatram da je to neki veliki pomak. Kupili smo još par dana, a sve ovo činimo s nadom da ćemo osigurati dovoljno vremena da Vlada FBiH intervenira i da svojim mjerama riješit pitanje Aluminija - istaknuo je Pandža.

Pojedini mediji u ponedjeljak su javili kako je Vlada FBiH osigurala interventna sredstava za opskrbu Aluminija električnom energijom, no Pandža je kazao kako Uprava o tome nije obaviještena.

Po njegovim riječima, ako je ta informacija i točna, radi se samo o interventnoj mjeri koja dugoročno ne rješava probleme Aluminija.

- Ja, iskreno, nemam informaciju o interventnim sredstvima. Ono što ja znam je da dopremijerka (Jelka Milićević) sa svojim timom intenzivno radi na rješavanju problema i pokušajima da se nađe najbolji model rješavanja problema - istaknuo je.

Pandža je dodao kako je ključno pitanja provedba aneksa 8 sporazuma Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, odnosno osiguravanje subvencioniranih cijena električne energije za mostarsko poduzeće.

- Moramo biti svjesni da ako ćemo plaćati struju 70 ili 80 eura da ne postoji nikakav model održivosti firme. Niti jedna firma koja se uspješno bavi aluminijskim biznisom u svijetu ne može plaćati 75 ili 80 eura za megavat sat. Nijedna uspješna europska firma ne plaća struju ni blizu 40 eura - zaključio je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar.

Nakon što mu je istekao ugovor o opskrbi električnom energijom, Aluminij je u ponedjeljak trebao biti iskopčan s elektroenergetske mreže, no u posljednji tren osigurana je opskrba strujom za 24 sata, a zatim i za sedam dana.

Iz Aluminija su upozorili kako bi neplanirano i naprasno isključenje s mreže dovelo do brzog hlađenja tekućeg aluminija što bi dovelo do havarije u proizvodnom pogonu. Takav scenarij u praksi bi znači kraj rada Aluminija.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 milijuna maraka.

Dnevni list