Aluminij može početi raditi, 88 ćelija je spremno za novi početak proizvodnje

mostarski aluminij, Dragan Čović, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, plaća, NSZ-a Aluminija, aluminij, Aluminij Mostar, Eric Nelson, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, mostarski aluminij
Njih 168 je bilo u pogonu u trenutku kada je zaustavljena opskrba električnom energijom Aluminiju. Ostalih 88 nije bilo upaljeno i zato nisu mogle pretrpjeti nikakvu štetu u procesu gašenja.

-Da bi tih 88 čelija bilo pokrenuto potrebna su određena financijska sredstva. Ona su manje nego je to potrebno u slučaju čelija koje su bile u pogonu, ali uz osiguranje tih sredstava, moguće je odmah staviti u funkciju tih 88 čelija - rekli su za Ero.tel sugovornici iz Aluminija.

Ono što je najvažnije pitanje kada se govori o ponovnom pokretanju proizvodnje u Aluminiju jeste stanje u onih 168 čelija koje su bile u pogonu kada je obustavljena isporuka električne energije. Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje potrebno je uraditi detaljnu analizu koja još nije obavljena.

-Vjerujemo kako će moguće pokrenuti i tih 168 čelija, ali potrebna su veća financijska sredstva. Sada se prvo pokušava riješiti pitanje statusa radnika i izbjegavanje stečaja, a onda će se zbrajati počinjena šteta - zaključili su sugovornici za Ero.tel.

U svakom slučaju, barem kada je u pitanju mogućnost pokretanja proizvodnje, slika izgleda mnogo bolje nego je to bio slučaj prije dva dana. Ako politika zaista ispuni obećanja o izbjegavanju stečaja, pronađe strateškog partnera koji će sanirati dugove i osigurati sredstva za pokretanje proizvodnje, onda će se moći reći kako je sve ovo bila epizoda rada Aluminiju iz koje treba naučiti kako više nikada ne smijemo raditi. Također, postavlja se pitanje hoće li itko odgovarati zbog dubioze od 500 milijuna maraka koja je napravljena u roku od 10 godina? U normalno zemlji već bi se znala imena osoba koje su odgovorne za tako loše upravljanje tvrtkom. U nas to još nitko ne spominje.

AU: M.K./Ero.tel