Aktivnosti Uprave Aluminija na dogovaranju strateških, razvojnih projekata

Posljednjih su dana članovi Uprave Aluminija d.d. Mostar (direktor Društva Ivo Bradvica, izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Željko Boras i izvršni direktor za ekonomsko-financijske, knjigovodstvene i komercijalne poslove Mladen Galić) imali niz aktivnosti na planu osmišljavanja i pripreme provedbe nekoliko ključnih strateških, razvojnih projekata Aluminija.

U prvomu redu, ugošćeni od strane predstavnika Talijanske nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i održivi gospodarski razvitak te tvrtke D.D. srl Construzioni Meccaniche, obišli su veliko energetsko postrojenje za iskorištavanje sunčeve energije u Udinama. Riječ je o upoznavanju s ponuđenim mogućnostima iskorištavanja obnovljivih energetskih izvora, koji bi jamčili sigurniju i jeftiniju opskrbu Aluminija strujom.

Nadalje, u Zagrebu su pribivali predstavljanju u organizaciji stručnjaka austrijske tvrtke Hertwich Engineering GmbH, a u pogledu mogućnosti i kakvoći nabave peći za topljenje i lijevanje aluminija i aluminijskih legura, kao i linije za lijevanje ljevačkih legura u obliku ingota od šest do osam kilograma. Spomenuta bi peć, kao nadgradnja mostarske Ljevaonice, osigurala Aluminiju mogućnost povećanja godišnje proizvodnje za čak 50 tisuća tona dodatnih količina najkvalitetnijega aluminija u svijetu, za što postoji izrazita potreba na domaćemu, ali i na svjetskomu tržištu. Kako smo s našim dugogodišnjim partnerom, švicarskom tvrtkom Glencore International AG, postigli suglasje i oko načina financiranja, Aluminij bi za to ulaganje mogao sklopiti ugovor do kraja tekuće, a ugradbu i peći i linije za lijevanje u cijelosti dovršiti do prosinca 2012. godine.

Na koncu, u ime Uprave, prošlotjednoj sjednici Zastupničkoga doma Skupštine FBiH, nazočio je izvršni direktor Željko Boras, a tamo smo pozvani kao najveći izvoznik u ovomu entitetu, s obzirom na to da je temom zasjedanja bilo Uočavanje i otklanjanje administrativnih preprjeka s ciljem unaprjeđenja poslovnoga okružja u BiH, a govorilo se i o mogućnostima stimuliranja izvoznika.

aluminij.ba