Ako ne dobijemo plaću, u rujnu nećemo započeti nastavu

Učionica

Zasigurno, u slučaju da nam plaća ne bude isplaćena, u rujnu s nastavnom nećemo započeti, kazao je Omer Spaho, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a, koji ističe kako su na rubu očaja te ni sami ne znaju što više napraviti, jer vlasti ne reagiraju na njihove molbe. Ovaj problem aktivan je duže vremena, no prosvjetni djelatnici sada su dovedeni do ruba i ne znaju kako više reagirati kako bi netko konačno čuo njihove zahtjeve i dao im što im pripada, a to su plaće.

Kašnjenje plaća

Naime, zbog kašnjenja plaća i drugih naknada, na Koordinaciji sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja HNŽ-a zaključeno je da se od županijske Vlade zatraži poštivanje Kolektivnog ugovora. Iz sindikata su priopćili kako u navedenom ugovoru stoji da je poslodavac dužan isplatiti plaću zaposleniku najkasnije do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec, s tim da od jedne do druge isplate ne može proći više od 30 dana.

- Znali su nas "vući za nos" 30 dana te nam ne isplatiti plaće. Imamo informaciju da do 15. srpnja nećemo primiti plaću za svibanj, što dovoljno govori o tome koliko vlast brine za nas, kazao je Spaho naglašavajući kako su ljudi veoma nervozni jer ih pritišću obveze, a plaće nema. Spaho također navodi kako od vlasti više ne zna što očekivati, jer se s njima ne može niti razgovarati, te kako su imali tri sastanka ali ništa nije postignuto.

- Nadamo se kako će Vlada HNŽ-a ozbiljno i odgovorno shvatiti opravdano nezadovoljstvo prosvjetnih djelatnika i izvršiti svoje obveze navrijeme, kako sindikati ne bi bili prinuđeni poduzimati sindikalne aktivnosti dopuštene zakonom, navodi se u priopćenju sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja HNŽ-a.

Plaća danas

O cijelom slučaju novinari Dnevnog lista kontaktirali su Zlatka Hadžiomerovića, ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, koji je naveo kako će isplata plaća krenuti danas.

- Kako ja imam informaciju, plaće za prosvjetne djelatnike bit će uplaćene danas, a također je oformljena i komisija koja će se baviti obrazovanjem, odnosno koja će riješiti probleme svjedodžbi, ali i svih ostalih problema koji trenutačno vladaju u školstvu.

Dnevni list