23. obljetnica od povjeravanja obrane grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane - Općinskom stožeru Mostar

23. obljetnica od povjeravanja obrane grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane - Općinskom stožeru Mostar

želimo uputiti čestitku svim braniteljima i članovima obitelji poginulih i umrlih branitelja koji su sudjelovali u obrani grada Mostara pod zapovjedništvom Općinskog stožera HVO Mostar.

29. travnja 1992. godine donesena je jedna od najznačajnijih političkih odluka u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine koja je omogućila stvaranje uvjeta za vojno oslobađanje grada Mostara i doline Neretve.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) Hrvatske zajednice Herceg-Bosne okupljalo je branitelje svih nacionalnosti koji su uvažavali suverenost Bosne i Hercegovine u kojoj su sva tri naroda konstitutivna i jednakopravna.

Dan 29.travnja 1992. bi danas trebao biti najznačajniji datum u odnosima hrvatskog i bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini iz razloga što su utemeljitelji Hrvatskog vijeća obrane aktivno sudjelovali u pripremi za obranu od velikosrpske agresije, a političko vodstvo bošnjačkog naroda u Sarajevu, zbog niza povijesno pogrešnih odluka, dovelo je bošnjački narod u Mostaru i dolini Neretve u poziciju da goloruki i vojno neorganizirani budu izloženi masovnom ubijanju i progonu sa svojih ognjišta.

Ruka prijateljstva i svekolike pomoći koju je hrvatski narod pružio bošnjačkom narodu neprocjenjiva je i ne može se ničim mjeriti.
Pored priprema za oslobodilačke operacije koje su nastupile u Lipanjskim zorama kada je oslobođen grad Mostar i dolina Neretve, Hrvatsko vijeće obrane je izgradilo, danas zaboravljeni, Put spasa (Drežnica-Goranci-Bile-Široki Brijeg) kojim je svoj spas pronašlo na stotine tisuća izbjeglica iz cijele Bosne i Hercegovine. Hrvatsko vijeće obrane je pozvalo hrvatski narod da organizirano prihvate izbjeglice, da im se omoguće smještaj, hrana te liječnička i svaka druga pomoć.

29. travnja 1992. je jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti grada Mostara, ali i primjer kako se brojniji i organiziraniji narod treba odnositi prema drugom narodu na svim prostorima Bosne i Hercegovine.

 

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA                       UDRUGA ORGANIZATORA

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR                         OTPORA HVO U BIH

brigadir Petar Zelenika                                                        brigadir Jadran Topić