2000 mladih iz Turske ipak ne dolazi studirati u Mostar

Titov most u Mostaru
Radovi stopirani

Naime, riječ je o zgradi smještenoj na vakufskoj zemlji u neposrednoj blizini Autobusnog kolodvora, koja je u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Mostar, no isti su ustupili prostor. Medžlis Islamske zajednice Mostar je završio grube građevinske radove na spomenutoj zgradi te vakufski objekt kao takav predao Sveučilišnom kampusu ACELE iz Antalije kako bi na istom dovršili izgradnju i prilagodili prostor za potrebe studentskog smještaja. Isti su trebali početi još u travnju, bar je tako bilo najavljeno, no zbog promjena u projektu, finalni radovi na objektu su prolongirani za početak srpnja, no isti nisu počeli još. Sve to upućuje da od spomenute suradnje nema ništa.

Vrijednost radova procijenjena je na nekoliko milijuna maraka. Prvi kat je planiran za studensku menzu, dok je drugi predviđen za studenski dom, a sobe bi trebale biti opremljene najsuvremenijom tehnologijom. Sve to je ostalo samo na papiru, bez realizacije. Dnevni list je kontaktirao i tajnika Univerziteta "Džemal Bijedić" Zorana Kazazića, no on nam nije imao dati nikakve informacije vezane za izgradnju centra, kao ni za dolazak turskih studenata.

- Mi nemamo informaciju da stižu turski studenti u dogledno vrijeme, no ukoliko isti dođu, unatoč početku akademske godine, izaći ćemo im u susret, kazao je Kazazić.
Čak je tada bilo riječi kako je ova investicija tek početak, jer rektor Sveučilišnog kampusa ACELE iz Antalije Zeynel Abedin Sehi planira investirati u još pet studentskih internata u skorijoj budućnosti. Kako je kazao, sve u cilju osiguravanja boljih uvjeta koji su potrebni studentima za život i studij.

Palo u vodu

Sve to je tada stvorilo mogućnost da bi se u dogledno vrijeme mogli popraviti uvjeti studenskog doma unutar kampusa Univerziteta Džemala Bijedića, koji su već godinama, blago rečeno, katastrofalni. Dom je smješten u četiri različita objekta USRC-a "Mithad Hujdur Hujka", a to su nekadašnje spavaonice bivše JNA u Sjevernom logoru, koje su tek malo dorađene i prilagođene studentima. No, sad su i sva ta nadanja pala u vodu.

Što mogu očekivati mostarski studenti, kada nije riješeno pitanje boravka ni za turske studente. Nažalost, kako stvari stoje, i ovaj projekt će imati istu sudbinu kao i brojni drugi projekti u Mostaru koji su bili samo ideja, neki čak i započeti, no ni jedan realiziran do kraja. Tijekom jučerašnjeg dana Dnevni list je pokušavao kontaktirati Ramiza Jelovca, predsjednika Medžlisa IZ-a Mostar kako bismo upotpunili informacije, no bezuspješno.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list