FOTO  Molitvom, zajedništvom i ponosom obilježena 24. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB u Ravnom

Ravno, BIH

...u kojem je prije 27. godina započela ratna agresija, danas je bilo središte obilježavanja 24. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.
Hrvatski član Predsjeništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, s izaslanstvom i članovima udruge, položio je vijence i upalio svijeće ispred spomenika Nikoli Niki Brajiću, prvom poginulom branitelju.
Svetu misu predvodio je vojni biskup mosn. Tomo Vukšić. U duhu evanđelja pozvao je vjernike da, iako pogođeni ratnom tragedijom, nikada ne posustanu biti slobodni od grijeha, mržnje i želje za nanošenjem zla drugima.
-Ako mi ne znamo baštiniti i svoje datume slaviti, veličati one vrijednosti Domovinskog rata i čuvati čast naših branitelja teško da će nam to netko drugi pokloniti. Teško da će to u povijest netko drugi zapisati. Zbog toga je prevažno danas i uz svaku drugu obljetnicu to vrlo snažno naglašavati, uz sve naše razlike koje postoje, političke ali i svake druge, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović je na svečanoj akademiji u Ravnom prilikom obilježavanja 24. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.

-Mnogi se još uvijek nadaju da su ova dva entiteta sasvim dostatna za život dva naroda. Ali tu ima i treći, hrvatski narod najmalobrojniji ali i najveći narod u BiH, naglasio je dr. Čović i nastavio: Mi moramo konstruirati oko jedne zajdničke vizije, vrlo jasno poručiti svima, ovdje jesmo, ovdje smo bili i ovdje ćemo itekako ostati, kao jednakopravan narod predstavljen kroz naše legitimne predstavnike.
-Politika koju predvodimo u ime svih stranaka okupljenih kroz HNS je da naše Udruge prepoznaju budućnost, kako zaštititi vrijednost Domovinskog rata i svakog po na osob branitelja, a politika to treba provesti do kraja, kako ovdje u BiH kroz naše zakonodavstvo tako i u RH. Najvećim dijelom to se i uspjelo uraditi. Mi ne donosimo sami odluke. Mi to trebamo razumjeti i imati dovoljno mudrosti i odlučnosti da na tome ne stanemo, zaključio je dr. Čović.

Nikica Tomić, predsjednik UDVR HVO HB je kazao kako svoja iskustva iz Domovinskog rata, i lijepa i loša, trebamo uvijek pamtiti. „Trebamo čuvati svoju tradiciju, ne zaboraviti je i svakako ne zaboraviti one koji su svoje živote položili za naš opstanak. Bez naših dragovoljaca i veterana danas ne bi bilo hrvatskog naroda niti Bosne i Hercegovine ", kazao je Tomić.

-Današnje okupljanje upravo je samo dio naše zadaće izgrađivanja odnosa poštivanja uspomena na Domovinski rat na ponosne dane hrabrosti i odlučnosti u kojima se branio hrvatski opstanak i budućnost u BiH.
Potičemo i pozivamo hrvatske znanstvenike da se temi istraživanja rata u BiH posveti veća pozornost, jer je ovo pitanje itekako važno za vjerodostojno tumačenje naše nedavne prošlosti na temelju istine i činjenica, istaknuo je Tomić.
Predsjednik Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH Željko Raguž je podsjetio kako je prvi znak rata u Bosni i Hercegovini bilo uništenje sela Ravno, u istočnoj Hercegovini, nastanjenog Hrvatima, u srpskom okruženju, 1. listopada 1991. godine. „Ravno je napadnuto u djelovanju JNA u agresiji prema Hrvatskoj u akciji, u smjeru Dubrovnika. U Ravnom nije bilo vojske, a većinom je ondje živjelo staračko hrvatsko stanovništvo".

General Ilija Nakić, nositelj liste HDZ-a BiH i HNS-a za Sabor Županije Središnja Bosna, čestitao je obljetnicu udruge, te pozvao sve nazočne na zajedništvo u ovome vremenu, iskazavši veliki ponos što danas može govoriti okupljenim suborcima i kolegama.

Sve nazočne, kao domaćin pozdravio je načelnik općine Ravno Andrija Šimunović pozivajući da se sjećamo i ponosimo na one koji su položili svoje živote, ali i onih koji i danas nose ožiljke ratnih strahota.
Današnje sjećanje bilo je još jedan putokaz zajedništva, poticaj naporima čuvanja istine i obrane, žrtve naših branitelja i vrijednosti našeg naroda, koji i danas imaju snagu ponosa, vjere i ljubavi za opstojnost.